Oproštaj od vrhunskog novinara

Komemoracija za Vladimira Matijanića: “Adio Vlado, adio meštre…”

Vanja Vesić

Komemoracija za Vladimira Matijanića u Splitu / Foto Milan Sabic/PIXSELL

Komemoracija za Vladimira Matijanića u Splitu / Foto Milan Sabic/PIXSELL

Bio je, to se može i mora reći, najbolji novinar svoje generacije, novinar kakvog dugo nećemo imati – poručio je Zovko prisjetivši se oštrog novinarskog pera 


 


 
Na groblju Lovrinac u Splitu danas je ispraćen Vladimir Matijanić novinar portala Index.hr koji je preminuo 5. kolovoza u 51. godini života. Uz obitelj i prijatelje ispratili su ga brojni kolege novinari te predstavnici splitske gradske vlasti i pojedini saborski zastupnici. Za prerano preminulog kolegu Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziralo je u 17, 30 sati komemoraciju u splitskom HNK. Od vrhunskog profesionalca, koji je ostavio velik trag ne samo na novinarskoj nego i društvenoj sceni u Hrvatskoj, komemorativnim govorom oprostio se predsjednik HND-a Hrvoje Zovko te brojne ostale kolege.


– O Vladi Matijaniću teško je pronaći prave riječ koje bi ga opisale. Kakva biografija, od Slobodne Dalmacije, Ferala pa do Indexa. Bio je jedinstvena pojava na medijskoj sceni. Jedan od posljednjih Mohikanaca na novinarskoj sceni, čovjek koji je cijeli svoj život bio na strani slabijih, potlačenih, čovjek koji je razotkrivao lažne mitove kojima smo svakodnevno okruženi i čovjek koji se nikada i nigdje nije gurao preko reda. Uostalom, njegov prerani, tragični odlazak nam je to najbolje pokazao. Bio je, to se može i mora reći, najbolji novinar svoje generacije, novinar kakvog dugo nećemo imati – poručio je Zovko prisjetivši se oštrog novinarskog pera:


– Ovo je stravičan gubitak. Njegovi brutalno oštri i točni tekstovi u kojima je razotkrivao moćnike i nakaradni sustav u kojem živimo bili su glas javnosti. Nije ga bilo moguće zaustaviti. Moćnici o kojima je pisao to najbolje znaju. S druge strane, u privatnoj komunikaciji nježan, topao, s velikim poštovanjem za kolegice i kolege. Puno puta smo se telefonom čuli, dopisivali zbog posla ili što bi se reklo, onako kolegijalno, a svega nekoliko puta sam ga uživo vidio. Imao sam osjećaj da se poznajemo cijeli život. Samo dan prije smrti razgovarali smo i on se, iako jako bolestan, raspitivao što će biti s televizijskim kolegama koji su dan prije ostali bez posla. To je bio Vlado. Samo prije nešto više od tri mjeseca u HND-u bili smo jako ponosni i sretni da je upravo on dobio novinarsku nagradu. On koji je najmanje želio da ga se kandidira. Tri mjeseca kasnije stojimo ovdje tužni, ponosni na tebe, ali i bijesni zbog svega što se dogodilo. Nitko ne može ostati ravnodušan zbog načina na koji se sve to odvijalo. Ne možemo a da se ne zapitamo u kakvoj to državi živimo. U državi čiji je sistem ubio još jednog nedužnog čovjeka – upozorio je predsjednik HND-a obrativši se u ime novinarskog ceha:


– S ovog mjesta još jednom želim jasno poručiti: mi novinari, njegovi kolege i prijatelji, nikada, ali nikada nećemo, ministre Beroš i gospodo iz KBC-a Split, prestati postavljati pitanja dok ne dobijemo sve odgovore i dok netko ne plati za ovo što se dogodilo. Varate se ako mislite da se ovo samo tako može zataškati, a da ćemo mi šutjeti. Ovo što se dogodilo Vladimiru Matijaniću više se nikada i nikome ne smije dogoditi. Da se malo manje slavi država, a više ljudi i život, možda se mogla i ova tragična i prerana smrt izbjeći. Na kraju, ugasio se jedan feral, feral koji će vječno gorjeti u našim srcima. Adio, meštre od novinarstva – oprostio se Zovko od prerano preminulog Matijanića. Vladimir Matijanić preminuo je od posljedica covida, no, okolnosti njegove smrti opravdano je šokirala cijelu zemlju nakon što je njegova partnerica novinarka Andrea Topić objavila da mu liječnici u splitskoj bolnici i Hitna pomoć nisu željeli pružiti pomoć iako je imao niz komorbiditeta. Zbog opravdanih sumnji da su mu aljkavošću i nemarom uskratili pravodobnu pomoć DORH pokrenulo je izvide a pučka pravobranitelja ispitni postupak zbog uskrate Ustavom zajamčenih prava na zdravlje i zdravstvenu zaštitu. Pravda za Vladimira Matijanića ostala je u nasljedstvu novinarskom cehu.