Oproštaj

Komemoracija preminulom komodoru Ivici Toliću: Otišao veliki domoljub

Hina

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELLSPLIT Na komemoraciji preminulom komodoru Ivici Toliću u utorak u Splitu istaknuto je kako nas napušta veliki domoljub, vrhunski vojnik i dobar čovjek koji je iznad svega volio Hrvatsku.


“Opraštamo se od čovjek velikog srca, vrhunskog zapovjednika čvrstog stava, beskompromisnog i nepokolebljivog borca za istinske životne vrijednosti,” istaknuo je Krstičević izražavajući sućut obitelji u svoje ali i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.


Naglasio je kako su Tolića njegove vrline tijekom rata profilirale u istinskog zapovjednika, čovjeka koji brine za svoje ljude i koji je pravi profesionalac.
“Ivica tu nije stao jer je znao da kao narod možemo i moramo više. Stoga je nastavio braniti Hrvatsku i nakon pobjede u Domovinskom ratu kada je uslijedio novi rat- rat za istinu! Rat za zaštitu digniteta Domovinskog rata i zaštitu naših hrvatskih branitelja!” istaknuo je ministar obrane.


Niti nakon te dobivene bitke nije se štedio.


“Aktivno je sudjelovao u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i u izgradnji Sustava domovinske sigurnosti, a nakon povratka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Hrvatsku nastavio je braniti i promicati nacionalne interese naše Hrvatske kao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu,” kazao je Krstičević.


Dodao je kako Tolićeva djela ostaju na čast cijelom hrvatskom narodu, Hrvatskoj vojsci i braniteljima.


Šundov: Izgubila smo časnika, ratnika, velikog zapovjednika, čovjeka i domoljuba


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov je istaknuo kao je Hrvatska vojska odlaskom komodora Tolića “izgubila svoga časnika, izvrsnog ratnika, velikog zapovjednika, čovjeka i domoljuba.”


“Tvoj odlazak sve nas je duboko potresao, ostavio si neizbrisiv trag u stvaranju naše domovine, posebno u najtežim danima Domovinskog rata,” naglasio je Šundov.


Naglasio je kako Tolić nije znao i nije prihvaćao prosječnost te je u svemu težio najboljem.


Medved: Prestalo je kucati jedno veliko hrvatsko srce


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je Tolićevim odlaskom “prestalo kucati jedno veliko hrvatsko srce”.


“Ivica je bio miran i samozatajan čovjek, ali iza njegove blage naravi skrivala se snaga čvrstog karaktera,” kazao je Medved.


Istaknuo je kako je Tolić i poslije rata nastavio davati nesebičnu ljubav prema Domovini.


“Znajući kolika je važnost zastupanja hrvatskih interesa u institucijama Europske unije (EU) kao zastupnik u Europskom parlamentu zdušno je branio temeljne vrijednost i hrvatskog društva te hrvatske nacionalne i državotvorne interese,” rekao je Medved.


Tolićev ratni suborac general-bojnik Slaven Zdilar je istaknuo kako je Tolić u rješavanju svih zadataka pristupao analitički.


“Tolić je hrvatski vitez, ratnik i ponosni domoljub,” poručio je Zdilar.


Komemoraciji su nazočili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i brojni drugi.


Posljednji ispraćaj komodora Ivice Tolića obavit će se danas u kasnim poslijepodnevnim satima na groblju župne crkve Svetog Roka u Vinjanima kod Imotskog.