Vremenska prognoza

Kolovoz počinje promjenjivijim vremenskim prilikama, ali već za koji dan na Jadran stiže novi val vrućine

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Uz izmjenu bure i povremeno jake tramontane do srijede vrućina će se lakše podnositiKolovoz će na kopnu početi kraćim razdobljem promjenjivog i manje vrućeg vremena.


“Pljuskovi će biti rijetki i izolirani, osim u utorak kada će ih uz jače naoblačenje biti više, a lokalno bi mogli biti izraženi. Od četvrtka manje oblaka i više sunca, pa će rasti i dnevna temperatura zraka, koju će uz izostanak vjetra – pratiti sparina.


Na Jadranu još jedan sunčan i vruć ljetni tjedan. Topliji će biti njegov drugi dio, tijekom kojeg bi se mogao pojaviti još jedan val vrućine. Uz izmjenu bure i povremeno jake tramontane do srijede vrućina će se lakše podnositi, a u utorak će je mjestimice prekinuti pljusak praćen grmljavinom. Pljuskovi su izgledniji na sjeveru Jadrana, dok bi i ovaj put jug mogao ostati bez kiše”, kaže u sažetoj tjednoj prognozi za HRT meteorologinja Tomislava Hojsak.
Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčan. Popodne će lokalno doći do umjerenog i jačeg razvoja oblaka, pa postoji mala vjerojatnost za kratkotrajni pljusak. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura oko 30 °C. I u središnjoj Hrvatskoj jutro će biti sunčano, popodne s umjerenom naoblakom, a vjerojatnost za kratkotrajni pljusak nije zanemariva. Dnevna temperatura bit će malo viša od nedjeljne.


Obilje sunčana vremena i na zapadu zemlje. Popodne u gorju i unutrašnjosti Istre mjestimice razvoj oblaka, a pljusak je moguć u Gorskome kotaru. Ujutro će puhati umjerena bura, a popodne jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Danju vrlo toplo, uz obalu sjevernog Jadrana i vruće.


Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji, a popodne u unutrašnjosti mjestimice umjeren razvoj naoblake. Nakon jutarnje bure popodne će zapuhati umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Dnevna temperatura između 30 i 33 °C.


I na jugu Hrvatske još jedan sunčan i vruć dan, u zaobalju ponegdje s umjerenom naoblakom. Umjerena bura popodne će okrenuti na sjeverozapadni vjetar, a na otvorenom moru i pojačati. Dnevna temperatura oko 33 °C.”


Utorak će na kopnu biti nestabilan – s pljuskovima i grmljavinom, ponegdje i izraženim. Ponekog izoliranog i kratkotrajnog još može biti i u sunčaniju srijedu. U četvrtak pretežno sunčano i stabilno te opet poprilično vruće. Sredinom tjedna zagrijat će i na Jadranu, pa će vjerojatno opet na snazi biti upozorenje na vrućinu. No u utorak će vrućina biti podnošljivija zbog bure i maestrala, ali i zbog ponekog pljuska s grmljavinom, koji su i ovaj put izgledniji na sjeveru. Vjetar će do četvrtka oslabjeti te okrenuti na jugozapadnjak.”, piše HRT.