Motivacija

Koliko Hrvati provjeravaju fiskalizirane račune? Stigle su nove brojke, mogle bi vas iznenaditi

Jagoda Marić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Od 12. srpnja ove godine putem web servisa provjereno je 62.985 računa, što je za čak 55 posto više nego u cijeloj prošloj godiniGrađani Hrvatske nisu skloni provjeravati jesu li im, primjerice, trgovci ili ugostitelji izdali račun koji su prikazali državi, pa će na njega platiti i porez, nisu spremni ni svoje sumnje i saznanja podijeliti s državom.


Uvođenjem QR koda u sustav fiskalizacije svakom je građaninu omogućeno da provjeri je li račun fiskaliziran i da Poreznoj upravi prijavi ako nije tako.


U odnosu na prošlu godinu, kad je počela primjena QR koda, broj građana koji su provjeravali račune značajno je povećan, ali se i dalje može zaključiti da većina Hrvata nije sklona tražiti i prijavljivati porezne prestupnike.
Pokazuje to naknadna procjena učinaka poreznih izmjene koje su stopile na snagu početkom prošle godine, pa tako i Zakona o fiskalizaciji u prometu nekretninama, u kojoj Ministarstvo financija iznosi podatak da je do 12. srpnja ove godine putem web servisa provjereno 62.985 računa, što je za čak 55 posto više nego u cijeloj prošloj godini.


No, s obzirom na to da je u sustavu fiskalizacije u šest i pol mjeseci ove godine izdano više od milijardu računa, to znači da su građani provjerili tek njih oko 0,006 posto.


Motivacija građanima


Ministarstvo je nakon SMS provjere, koju se gotovo i ne koristi, uvelo provjeru QR koda kako bi, naveli su tada iz Ministarstva financija, građani kao primatelji računa kroz provjeru bili podrška sustavu fiskalizacije što bi trebalo pomoći podizanju financijske discipline i smanjivanju gotovog novca u optjecaju koji je izvan kontrole i ekonomskih tokova.


U konačnici veća porezna disciplina trebala bi državi omogućiti i veće prihode, što bi moglo dovesti do smanjenja poreznih opterećenja. No, utjerivanje discipline građani su zasad ostavili onima koji su za to i plaćeni – Poreznoj upravi.


Prodaju bez plaćanja PDV-a trebala je onemogućiti i još jedna novina, fiskalizacija ponuda i narudžbi, odnosno dokumenata koji se i izdaju prije računa.


Na takvim su pratećim dokumentima trebale stajati obavijesti: »Ovo nije fiskalizirani račun«, ali je uočeno da porezni obveznici ne fiskaliziraju račun, odnosno da ga ne prijave, nego klijentima naplate taj prateći dokument, a državu zakinu za porez.


Od 1. travnja prošle godine uvedena je obveza fiskalizacije i za prateće dokumente.


Do 12. srpnja 2021. ukupan broj obveznika fiskalizacije koji su fiskalizirali prateće dokumente je 858, bilo je gotovo šest milijuna fiskaliziranih pratećih dokumenata, a ukupan iznos tih računa je 10,8 milijardi kuna, navodi Ministarstvo financija u naknadnoj procjeni propisa.


Istovremeno sa Zakonom o fiskalizaciji mijenjao se i Zakon o porezu na dohodak kojim je omogućeno poslodavcima da svojim radnicima plate dodatno i dopunsko zdravstveno osiguranje bez plaćanja poreza.


Polica zdravstvenog osiguranja ušla je u neoporezive primitke. Tu je mogućnost u 2020. godini iskoristilo 3.115 poslodavca koji su za svojih 95,385 radnika na ime police zdravstvenog osiguranja uplatili ukupno 52,51 milijun kuna.


Olakšice za mlade


Pohvalilo se ministarstvo da je u istim zakonskim izmjenama, kroz porezne olakšice za mlade, radnicima mlađim od 30 godina osiguralo povrat poreza od 696 milijuna kuna, čime su »potaknuli konkurentnost hrvatskih radnika na tržištu rada, osobito u sektoru visokih tehnologija, koji u pravilu ostvaruju veće iznose dohotka, a povećanjem neto plaća otvoren je prostor za povećanje potrošnje i gospodarski rast, odnosno stvoreni su dodatni uvjeti za zadržavanje visokokvalificiranih radnika u Hrvatskoj«.


Što se tiče izmjena Zakona o PDV-u kojima je tvrtkama s prihodom do sedam i pol milijuna kuna godišnje omogućeno da PDV plaćaju po naplati računa za isporučene robe i usluge, tu je mogućnost do početka 2020. godine iskoristio 4.441 obveznik plaćanja PDV-a.