Prognoza za idući tjedan

Kolike su šanse da ćemo imati bijeli Božić? Vakula: ‘Snijega bi trebalo biti, ali pričekajmo još’

P. N.

Foto Kristina Štedul Fabac PIXSELL

Foto Kristina Štedul Fabac PIXSELL

Vakula navodi kako se u nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga nastavlja djelovanje anticiklone, uz povremene dotoke malo vlažnijega zraka nad sjeverne hrvatske krajevePostoji li u Hrvatskoj ove godine šansa za “bijeli Božić”? Neki dugoročni izračuni ne isključuju tu mogućnost, ali meteorolozi navode da se ne bi trebalo prerano radovati.


“Sredinom sljedećega tjedna sve je veća vjerojatnost za dolazak ciklone – zbog razmjerno česte pojave u ovo doba godine odavno poznate kao “božićne” – a s njom i zamjetnijeg pada tlaka, jačanja južine, oborine česte i ponegdje opet obilne, najprije posvuda kiše, zatim i snijega barem u gorju. No, budući da je rasap mogućih rješenja još prilično velik i uzastopni prognostički izračuni poslije srijede daju jako različite rezultate – nije znanstveno opravdano već sada govoriti o vremenu tijekom božićnih blagdana, pogotovo ne u terminima “bit će”, “sigurno” i slično”, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


On navodi kako se u nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga nastavlja djelovanje anticiklone, uz povremene dotoke malo vlažnijega zraka nad sjeverne hrvatske krajeve.
Stoga će vrijeme ostati prilično postojano – na sjevernom Jadranu, te u većini kopnenih krajeva prevladavajuće oblačno, osobito ujutro i maglovito, ponegdje uz rosulju i slabu kišu, a u višem gorju, te osobito u unutrašnjosti Dalmacije i na srednjem i južnom Jadranu barem djelomice sunčano.


Pritom će temperatura zraka i dalje biti barem oko prosječne za drugu polovinu prosinca.