Desnica s ljevicom

VIDEO “Kate, dođi”: Otkrivamo kako je Peović uspjela nagovoriti saborsku desnicu da glasa za njezin važan prijedlog

Dražen Ciglenečki

Sve je to zabilježila službena saborska kamera. Katarina Peović nije im govorila u prazno, u Domovinskom pokretu su je ozbiljno shvatiliProšlog petka nešto prije 12 sati, zastupnici koji smiju biti u sabornici čekali su da predsjednik Sabora Gordan Jandroković zauzme svoju poziciju i krene s glasovanjem. No, u okviru oporbe još nije do kraja bilo dogovoreno sve o glasovanju o pojedinim točkama dnevnog reda.


U jednom trenutku potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja ustaje i odlazi do prvog reda gdje sjedi predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica. Nešto mu tumači, a onda se okreće prema dnu sabornice: »Kate, dođi«.


Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović silazi do Grmoje i Bartulice, a tu su u blizini još dvojica zastupnika Domovinskog pokreta, Daniel Spajić i Zlatko Hasanbegović.
U pitanju je Peovićin prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge, o kojem je rasprava održana u srijedu i uskoro je Jandroković trebao staviti na glasovanje zaključak Odbora za državni proračun i financije i Odbora za zakonodavstvo, kojim se odbija inicijativa Katarine Peović.


Vlada Andreja Plenkovića je, naime, u svom očitovanju sugerirala Saboru da ne prihvati uvođenje poreza za velike digitalne kompanije, poput Amazona, Facebooka i Googlea, i zato što bi to administracija SAD-a mogla ocijeniti kao diskriminirajući akt prema američkim tvrtkama i odgovoriti protumjerama u vidu trgovačkih sankcija.S obzirom na to da nitko iz Domovinskog pokreta nije sudjelovao u raspravi o prijedlogu Katarine Peović, nije se znalo kako će se oni postaviti prilikom glasovanja.


Desnica s ljevicom


I stoga je zastupnica tvrde ljevice, na Grmojin poziv, zastupnicima opcije koju se nerijetko kvalificira kao radikalnu desnicu, nabrzinu entuzijastično objasnila zašto bi oni morali podržati oporezivanje tehnoloških divova.


Sve je to zabilježila službena saborska kamera. Katarina Peović nije im govorila u prazno, u Domovinskom pokretu su je ozbiljno shvatili.


Kada je Jandroković kasnije pozvao zastupnike da se izjasne o digitalnom porezu, za odbijajući zaključak dva saborska odbora i Vlade glasovali su isključivo pripadnici parlamentarne većine, i to čak ne svi jer su Milorad Pupovac i Furio Radin bili suzdržani.


Cijela opozicija, sve ideološke struje, glasovala je u prilog prijedloga Katarine Peović. Nije to nikakav presedan, imali su oni, neovisno o svjetonazoru, u ovom sazivu Sabora više zajedničkih interpelacija, zahtjeva za opoziv nekog člana Vlade ili za osnivanje istražnog povjerenstva.


Ali, prvi je put zakonodavna ideja zastupnice Radničke fronte poduprta od strane čitave oporbe, pa i, primjerice, Hasanbegovića.– Da, tako je bilo. Kolege iz Domovinskog pokreta nisu bili upućeni u moj prijedlog jer se o njemu raspravljalo u kasnim poslijepodnevnim satima. Lijepo od Grmoje što mi je omogućio da im ga predstavim, možda bi, da nije bilo njega, zastupnici Domovinskog pokreta drukčije glasali.


Moj zakonski prijedlog nije prošao, ali jasno je da će ga svejedno Sabor uskoro usvojiti. HDZ će sigurno uvesti porez na digitalne usluge.


Sada su to odbacili jedino zato što je prijedlog stigao iz oporbe, čijim zastupnicima ne bi baš zbog karaktera ovog zakona dobro djelovalo u biografiji da su također biti protiv, rekla nam Katarina Peović.


Razumni prijedlozi


I sama je, kaže, jednom podržala u Saboru prijedlog oporbenog zastupničkog kluba njoj vrijednosno dijametralno suprotnog.


– Glasala sam za amandman Hrvatskih suverenista na odluku o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa, smatrala sam ga razumnim, ističe Katarina Peović koja se, znači, složila prije tri mjeseca s Hrvojem Zekanovićem da bi hrvatska Vlada trebala uputiti Europskoj komisiji zahtjev za potpunu zaštitu našeg dijela Jadrana od stranih ribara.


Ona naglašava da je njezin stav da Miroslav Škoro ne bi smio biti potpredsjednik Sabora, ali spremna je podržati »njegov razuman prijedlog«.


– Više me zanimaju ideje nego ljudi, zaključuje Katarina Peović.Šef Kluba Domovinskog pokreta Bartulica objasnio nam je zašto su oni digli ruku za nešto što je predložila Radnička fronta.


– Nemam ja s tom ekipom ništa zajedničko, ne kontaktiram s njima i Grmoja je zapravo bio posrednik. Gotovo ni o čemu se ne slažem s Radničkom frontom, ovo je bila prava iznimka.


Riječ je o tome da će se na razini Europske unije ionako oporezovati velike digitalne korporacije pa će to, uopće ne sumnjam, učiniti i Plenkovićeva vlada.


Postoji značajan problem s tim gigantima koji, između ostalog, upravljaju društvenim mrežama.


Događa se cenzura, ono što u Kini radi njihova komunistička partija, u Americi radi Facebook, ishod je isti. Jako se ograničava sloboda iznošenja mišljenja i to me užasava, rekao nam je Bartulica.