Oporba

Katarina Peović ulazi u klub HSS-a u Saboru, za sve je kriv “žetončić” Hrelja

Dražen Ciglenečki

Katarina Peović / Foto Pixsell

Katarina Peović / Foto Pixsell

Silvano Hrelja je prestao biti oporba i HSS-ovci ga zato više ne žele u svom Klubu. Katarini Peović ovo je drugi zastupnički klub od kada je ušla u Sabor. Prvo je bila u Klubu zeleno-lijevog blokaPredsjedništvo HSS-a donijelo je odluku da zastupnik Silvano Hrelja ne može ostati u saborskom Klubu u kojem je bio s Krešom Beljakom i Željkom Lenartom.


Hrelja je prije tjedan dana prestao biti oporba i HSS-ovci ga zato više ne žele u svom klubu.


Kako bi u tom slučaju HSS-u nedostajao jedan zastupnik, morali su pronaći zamjenu za Hrelju, ali Beljak nije htio i da ispadne da su njega izbacili, iako su zahvaljujući upravo zastupniku HSU-a imali svoj klub.
I jučer ujutro su njih dvojica postigla dogovor da Hrelja sam napusti klub u kojem je bio od posljednjih parlamentarnih izbora. Prethodno će ovaj klub, kako nam je rekao Hrelja, pojačati Katarina Peović iz Radničke fronte.


Osjećao se sjajno


– Bio je ovo moj prvi politički susret s HSS-om kao sa strankom. Zajednički klub nam je, evo, trajao skoro godinu dana i jako sam im zahvalan zato što sam imao punu slobodu govora o socijalnim temama i u predlaganju zakona.


Osjećao sam se sjajno u tom klubu, odlično smo surađivali. Što se toga tiče, svaka im čast. Kako im moja projektna suradnja s Vladom nije prihvatljiva, dogovor je da u petak istupim iz kluba.


Nije mi ovo prvi put da ostajem bez zastupničkog kluba, a što će se dalje događati, vidjet ćemo vjerojatno nakon završetka jesenske stanke u radu Sabora, kazao nam je jučer Hrelja.


Kad je riječ o Katarini Peović, njoj je ovo drugi zastupnički klub od kada je ušla u Sabor. Prvo je bila u Klubu zeleno-lijevog bloka, budući da je na izbornoj listi s Možemo! i njihovim ostalim ljevičarskim saveznicima i osvojila svoj mandat.


Međutim, Tomislav Tomašević i Možemo! razišli su se s Radničkom frontom i posljedica toga bila je i da je Katarina Peović postala nezavisna zastupnica bez kluba.


Do prije nekoliko godina njezin bi ulazak u Klub HSS-a, s obzirom na svjetonazor Katarine Peović, predstavljao pravu političku senzaciju.


Nije to ni danas nešto posve normalno, ali Beljak nije klasičan HSS-ovac, okrenut »Bogu i seljačkoj slozi«. On je HSS već pozicionirao kao zeleno-lijevu stranku, napustili su EPP i namjera im je pristupiti europskim Zelenima.


Očitovanje HSS-a


Inače, Hrelja je potpredsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove i to iz kvote opozicije. Kako je on promijenio političku stranu i prešao u parlamentarnu većinu, Arsen Bauk iz SDP-a već jučer je zatražio da se Hrelju razriješi, kako bi na to mjesto potpredsjednika mogao doći neki oporbenjak.


Bilo je to već na sjednici ovog Odbora, koji je odlučivao o drugim kadrovskim rješenjima u Saboru, a potom je Bauk ponovio svoj zahtjev i na plenarnoj sjednici. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odgovorio mu je da neće »uzimati oporbi nešto što je u njihovoj kvoti«.


– Gospodin Hrelja je još uvijek član Kluba HSS-a i oni bi se prvo morali očitovati. Ništa se neće dogoditi ako pričekamo pet, deset ili mjesec dana, objasnio je Bačić zbog čega nije moguće Hrelju odmah razriješiti s dužnosti u Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove.


Kada do toga dođe, HDZ će moći Hrelji osloboditi mjesto u nekom saborskom odboru koje pripada parlamentarnoj većini.