Diskriminacija na nivou

Kanabisa ni za lijek za oboljele od MS-a: “Za nas ulja nema. Biram između smrti i zatvora”

Lara Bagar

Foto Facebook, Davor Kovačević

Foto Facebook, Davor Kovačević

Tko je sljedeći? Možda i ja? Jer sam skupila hrabrost u javnosti priznati da mi ulje konoplje pomaže pa ga zato i koristim? Nisam sadila, kupujem na crno, jer ga nemam gdje uzeti legalno, priča Valerija KontrecPULA Probudite se bez vida na jedno oko, hodate s utrnutom nogom, ne možete zadržati mokraću dok čekate u redu na blagajni, spotičete se po stepenicama, tu je i kronični umor zbog kojeg vas mnogi optužuju za lijenost. Sve su to samo neki od mnogih simptoma multiple skleroze, kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava i još uvijek neizlječive neurološke autoimune bolesti od koje u Hrvatskoj boluje više od 6.000 ljudi. Bolest je nepredvidljiva, snažno i korijenito mijenja život i ne zovu je bez razloga bolest s 1.000 lica.


No, zdrav čovjek ne vjeruje bolesnom. Tako ni hrvatsko pravosuđe ne vjeruje Huanitu Lukšetiću, mladiću koji je posadio marihuanu i od nje pravio ulje koje ga je vratilo u normalan život. Dobio je presudu na dvije godine zatvora, što je diglo Hrvatsku na noge.


Legalizacija – čista farsa


Dobrih primjera o efikasnosti ulja kanabisa kod oboljelih od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije, PTSP-a, AIDS-a i mnogih autoimunih oboljenja ima puno. U Hrvatskoj je prije dvije godine dozvoljeno liječenje kanabisom na liječnički recept. Lijek je koštao oko 4.000 kuna i oboljeli si ga nisu mogli priuštiti. Dijagnoza je to koja traži velika financijska izdvajanja i mnogi su već osiromašeni ili u invalidskoj mirovini koja u Hrvatskoj iznosi trećinu cijene lijeka. Lijek se nije prodavao, propao je i na kraju je opet povučen iz prodaje.
U međuvremenu je više od pola SAD-a legaliziralo rekreativno korištenje kanabisa, kao i Kanada, a u Europi je znatno povećan broj zemalja koje imaju medicinski kanabis. Osim toga, Grčka, Češka, Makedonija, Danska i Portugal omogućili su uzgoj kanabisa i izradu medicinskih preparata. Medicinski kanabis se legalno nabavlja svuda, u Njemačkoj zdravstveno osiguranje plaća količine potrebne pacijentu. U Hrvatskoj ga ne možete kupiti legalno i oboljele se kazneno goni.


– U čitavoj regiji čuje se isto pitanje: trebamo li legalizirati kanabis? Odmah ću reći – da, i opravdat ću svoj stav, rezolutna je Valerija Kontrec iz Bjelovara.


“Huanito Lukšetić, borac i moj brat po bolesti osuđen je na dvije godine bezuvjetne kazne. To u meni budi razne emocije. Kao prvo, nije pravedno da se zatvori čovjek koji je posadio, doduše, ilegalnu ali djelotvornu biljku da bi sebe liječio od multiple skleroze i tako smanjio simptome opake bolesti. Kažete previše je posadio? Slažem se! Meni ne bi trebalo 15 kilograma, tako je i sud odlučio pa su ga osudili za stavljanje u promet, tj. dilanje. Bez ijednog dokaza.


Ljuta na naše pravosuđe


Samo zato što su tu količinu našli, pa eto, mogao bi prodati! Prije tog cirkusa dopisivali smo se, bio je na dozi od jednog grama, i to je velika količina. Pa ajmo računati: ako je na dan trošio dva-tri puta po jedan gram (ja uzimam 0,2 grama), onda mu je stvarno ta količina realna za vlastite potrebe.


Ljuta sam što naše pravosuđe ‘mora’ izreći bezuvjetnu kaznu bolesnom čovjeku kojem nije mjesto u zatvoru, dok djeca tajkuna prolaze s uvjetnom kaznom ili radom za opće dobro. Tu se svi slažemo. Bolesni i zdravi. Čak i naša Predsjednica. Zbog toga će dobiti od nje pomilovanje. Hvala vam, Kolinda, od srca, ovo je humana gesta i sretna sam da vi vidite stanje kakvo i jest – čovjeka koji se liječio!”, kaže Valerija te nastavlja:


– Zbog toga je dvije godine bio izložen velikom stresu, u javnosti se svašta pisalo i pričalo, loše je to podnio i on više nije dobro. Zar je trebalo tako biti? Pomoću RSO (Rick Simpson Oil) Huanito se digao ponovno na noge, vratio u život da bi potom propao od stresa. Na kraju će biti pomilovan, ali oštećenja će ostati. A tko je sljedeći? Možda i ja?


Nemam gdje uzeti legalno


Jer sam skupila hrabrost u javnosti priznati da mi ulje konoplje pomaže pa ga zato i koristim? Nisam sadila, kupujem na crno, jer ga nemam gdje uzeti legalno. Pravilnik o legalizaciji u medicinske svrhe je čista farsa. Ja sam od prvog dana pokušavala dobiti recept da ga kupim legalno u apoteci, pa makar po užasno skupoj cijeni, ali do dan-danas nisam uspjela jer ga liječnici nisu htjeli ili nisu smjeli prepisati.


Diskriminacija na nivou. Dozvoljeno za MS, ali iako bolujem od MS-a, za mene ne može. Ne razumijem. Sad toga lijeka više ni nema u našim ljekarnama. I što da radim? Imam dvije mogućnosti – kupiti na crno ili posaditi. Mogu birati između prekršaja i prekršaja, zaključuje Valerija koja od multiple boluje devet godina, osim toga od neuralgije trigeminusa operirana je na mozgu.