Nisu baš usklađeni

Kakofonija oko Sputnika: Beroš je u zadnja dva tjedna u dva navrata tvrdio da se neće čekati EU, Plenković ga dvaput – poklopio

Damir Kundić

Foto PIXSELL / Reuters

Foto PIXSELL / Reuters

Beroš najavi kako će Hrvatska u nabavku krenuti čim dobije odobrenje HALMED-a i bez nužnog prethodnog zelenog svjetla EMA-e, da bi se neposredno kasnije oglasio PlenkovićHrvatska, postalo je jasno jučer nakon sjednice Vlade, definitivno neće ići u samostalnu nabavku Sputnika V prije negoli to rusko cjepivo dobije potrebno odobrenje Europske regulatorne agencije (EMA). Cijelu priču oko Sputnika u Hrvatskoj prate, međutim, potpuna kakofonija i neusklađeni istupi premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Vilija Beroša na istu temu.


Beroš najavi kako će Hrvatska u nabavku krenuti čim dobije odobrenje HALMED-a i bez nužnog prethodnog zelenog svjetla EMA-e, da bi se neposredno kasnije oglasio Plenković, poklopivši ga tvrdnjom da će se čekati jedinstvena odluka europske agencije.


I tako dosad već – u dva navrata.


Sastanak 15. veljače
O ruskom cjepivu u Hrvatskoj počelo se intenzivnije u javnosti govoriti 15. veljače, kad je objavljena informacija o sastanku Plenkovića i ruskog veleposlanika i tvrdnja kako Hrvatska u roku od va tjedna može dobiti prvu pošilju Sputnika.


“Ne vidim nikakva ograničenja po broju doza, niti prepreka prema velikoj količini doza. Količina ovisi o Hrvatskoj”, izjavio je tada Sidorov.


Beroš 17. veljače: ‘Moguće da idemo prije EMA-e’


Dva dana poslije sve je potvrdio i Beroš, navodeći decidirano kako je moguće da će Hrvatska krenuti u nabavu ruskog cjepiva Sputnik V i prije nego ga odobri Europska agencija za lijekove. Dakle, prije travnja kad se očekuje EMA-ino odobrenje.


“Razmišljamo o nabavi tog cjepiva i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka, koja mora utvrditi sigurnost cjepiva i naći način kako da se prilagodi regulativi. U ovom trenutku pri EMA-i je postupak još tri proizvođača cjepiva koje će u narednom periodu biti evaluirano i odobreno. HALMED može evaluirati učinkovitost i sigurnost primjene lijeka na nacionalnoj razini, što je već i zatraženo. Odluku bi trebao donijeti kroz nekoliko dana”, rekao je tog dana Beroš, dodajući i da se o količinama nije razgovaralo, jer one s ruskog aspekta nisu upitne.


Istog dana Rusi su, putem Andreja Nesterenka poručili kako u kratkom roku možemo dobiti milijun doza.


Plenković 17, veljače, navečer: ‘Čekamo EMA-u’


17. veljače navečer, međutim, oglasio se premijer Plenković, potvrdivši da se razgovara s ruskom stranom. No ono što je rekao bilo je dijametralno drugačije od Beroševe izjave – “o Sputniku će se pričati samo ako dobije odobrenje Europske agencije za lijekove.


“Ako to cjepivo dobije odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), želimo biti u poziciji da popunimo sadašnji nedostatak cjepiva. a budem sasvim precizan – razlika je kada neko cjepivo ili lijek odobri EMA tada kada je ono dostupno na hrvatskom tržištu, za njegovu kvalitetu ili eventualne nus pojave odgovara proizvođač, a ako su lijekovi bez certifikata onda odgovara država, a mi nikako ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je provjereno i pouzdano”, rekao je Plenković.


Zanimljivo je da je ovakav Plenkovićev istup stigao samo koji sat nakon press konferencije predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je žestoko napala Ruse i javno ih upitala zašto nude milijune doza svoga cjepiva Sputnik V, kada nemaju dovoljno ni za cijepljenje vlastitog stanovništva.


“Pitamo se zašto Rusija teoretski nudi milijune doza cjepiva, a ne napreduje dovoljno brzo u procjepljivanju vlastitog stanovništva”, izjavila je von der Leyen.


Beroš, 3. ožujka: ‘Realno je da nećemo čekati odobrenje EMA-e’


O ruskom cjepivu u Hrvatskoj počelo se opet pričati 3. ožujka. Dan ranije održan je “telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj ministra zdravstva Vilija Beroša, u kojem je potvrđeno da je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik V”. Tada je opet spomenuto da Hrvatska može dobiti milijun doza Sputnika V u samo tjedan dana.


Vili Beroš istog je prijepodneva prije sjednice užeg kabineta Vlade vrlo decidirano poručio da je realna opcija da će se Sputnik V u Hrvatskoj početi koristiti bez centralnog odobrenja Europske regulatorne agencije EMA-e.


“To je legitimno nastojanje hrvatske Vlade da svojim građanima omogući sve što se nudi u borbi protiv epidemije”, zaključio je Beroš i pojasnio da je od ruske strane zatražio 11 dokumenata potrebnih da cjepivo prije EMA-e evaluira domaći HALMED.


Plenković, 4. ožujka: ‘Sputnik da, ali kad ga odobri EMA’


Jučer ga je, međutim, praktički ponovno poklopio Plenković, koji je na sjednici Vlade otklonio mogućnost da Hrvatska počne koristiti to cjepivo na osnovu odobrenja domaće agencije (HALMED), o čemu se počelo govoriti nakon što je Hrvatska od ruske strane zatražila dokumentaciju o Sputnjiku V.


“Naša pozicija je jasna, učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje. Kada Europska agencija odobri cjepivo, mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite građana od pandemije, poručio je Plenković.


Zanimljivo je da je Plenkovićeva poruka ponovno koincidirala s istupom Europske komisije na temu ruskog cjepiva. Oni su jučer, naime, poručili da eventualno pozitivna ocjena EMA-e ruskom cjepivu ne znači da će ga Komisija uključiti u zajedničku strategiju nabave cjepiva.