Besplatni ulošci

Kako je Hrvatska prepoznala problem menstrualnog siromaštva. Sve je pokrenula udruga iz Rijeke

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Ilustracija / Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Lokalne jedinice, ali i država pokrenuli su se nakon što je prije dvije godine objavljeno istraživanje Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz RijekeHrvatska se ove godine priključila malom krugu zemlja koje su prepoznale problem menstrualnog siromaštva, pa je za učenice u školama i žene u skloništima za žrtve nasilja, osigurala sredstva za besplatne higijenske uloške, a sredstva za tu namjenu predvidjela je i za iduće tri godine.


Potvrđuju to podaci Ministarstva rada koje je, vodeći se podacima o broju učenica u osnovnim i srednjim školama po županijama, a koje mu je dostavilo resorno Ministarstvo znanosti, županijama i Gradu Zagrebu dodijelilo milijun eura sukladno tim brojkama.


Najviše Zagrebu, najmanje Ličko-senjskoj županiji


Najviše je sredstava, gotovo 220 tisuća eura, pripalo Gradu Zagrebu, najmanje, samo 9200 eura, Ličko-senjskoj županiji.
Po dodijeljenim sredstvima slijede Splitsko-dalmatinska (115.500 eura), Zagrebačka (66.600), Osječko-baranjska (65.500), Istarska (47.100), Primorsko-goranska, Zadarska (43.800), Varaždinska, (42.700), Vukovarsko-srijemska (36.600), Brodsko-posavska (32.400), Dubrovačko-neretvanska (31. 300) i Sisačko-moslavačka županija (31.100 eura).


VIDEO Grad Rijeka uvodi besplatne uloške za sve osnovnoškolke, donosimo detaljeU skupini županija kojima je, zbog manjeg broja učenica, dodijeljeno manje od 30. 000 eura su Krapinsko-zagorska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Šibensko-kninska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska.


Ministarstvo nije navelo kada je odobrena sredstva doznačilo županijama, no u svom odgovoru Hini istaknulo je da su županije i Grad Zagreb bili dužni doznačena sredstva dalje transferirati osnivačima škola na svom području, neovisno tko im je osnivač.


Naglasilo je i kako je „organizacija nabave higijenskih potrepština u isključivoj nadležnosti osnivača“, odnosno da ono s tim nema ništa, te da su „prema dostavljenim informacijama, doznačena sredstva u cijelosti iskorištena“.


Uzme li se u obzir da u Hrvatskoj ima 927 redovnih osnovnih škola (s 1084 područne) i 407 srednjih, nabava i distribucija higijenskih potrepština poprilično je zahtjevna.


Glasovac: Sa školama se krenulo tek od rujna


Saborska zastupnica Sabina Glasovac (SDP), zahvaljujući čijem je zauzimanju Vlada osigurala milijun eura za besplatne uloške školama i skloništima za žene žrtve nasilja, upozorava da u praksi sve ide poprilično sporo.


Grad Rijeka potpisao ugovor, za djevojčice u škole stižu besplatni higijenski ulošci„Osim kod skloništa kojima su neka sredstva doznačena početkom ove godine i nedavno, sa školama se krenulo tek od rujna“, rekla je zastupnica, upirući prstom u sporost administracije.


„Izgubili smo vise od pola godine zbog sporosti administracije i preduge priprema, ali bolje ikad nego nikad”, kazala je Glasovac.


Vidjet ćemo koliko je sredstava potrošeno u četiri mjeseca otkada se potrepštine dostavljaju školama i jesu li osigurana sredstva dostatna za opskrbu menstrualnim higijenskim potrepštinama za cijelu godinu, poručila je zastupnica SDP-a.


Sredstva za uloške za 24 skloništa


Kada je pak riječ o skloništima za žene, Ministarstvo navodi da je sredstva za higijenske potrepštine doznačilo izravno osnivaču skloništa, a da je njegovom odlukom obuhvaćeno 24 skloništa. Kriterij za dodjelu sredstva bio je godišnji broj korisnica.


Ove hrvatske škole učenicama besplatno dijele uloške i tampone, potakla ih je riječka udrugaO kojim se skloništima i kojem iznosu radi, nije navelo.


Da odluka države nije jednokratna, potvrđuje državni proračun za iduću te njegove projekcije za 2025. i 2026., iz kojih je razvidno da u iduće tri godine država za besplatne menstrualne higijenske potrepštine planira osigurati tri milijuna eura, svake godine po milijun.


Besplatne higijenske uloške ranije osiguralo 15-ak gradova


Prije države, 15-ak gradova samostalno je osiguralo besplatne higijenske uloške za učenice svojih osnovnih škola, a neki i za srednjoškolke, među njima su Rijeka, Varaždin, Karlovac, Samobor.


Lokalne jedinice, ali i država pokrenuli su se nakon što je prije dvije godine objavljeno istraživanje Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke koje je pokazalo da više od trećine žena mora štedjeti na higijenskim ulošcima.


Menstrualno siromaštvo: Čak trećina građanki Hrvatske nema svakog mjeseca ni za uloškeTakođer je pokazalo da ih mnoge djevojčice i djevojke ne mogu kupiti u količini koja im treba, zbog čega ili izostaju s nastave ili traže zamjenu za njih pa koriste gaze, krpe, toaletni papir.


Škotska je prva država u svijetu koja je zakonski omogućila besplatne higijenske uloške i tampone koji su dostupni u školama, na fakultetima i javnim institucijama.


Pišu: Marija Udiljak i Mirna Puklin Vucelić