Drugo polugodište

Grad Rijeka potpisao ugovor, za djevojčice u škole stižu besplatni higijenski ulošci

Ingrid Šestan Kučić

Foto Annika Gordon on Unsplash

Foto Annika Gordon on Unsplash

Za ovu svrhu Grad Rijeka je izdvojio 165.000 kunaGrad Rijeka je potpisao ugovor s dobavljačem higijenskih uložaka zahvaljujući kojem će u svim riječkim osnovnim školama s početkom drugog polugodišta učenicama biti dostupni besplatni higijenski ulošci.


Za tu će se svrhu, kaže zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, iz gradskog proračuna izdvojiti 165 tisuća kuna.


Projekt besplatnih higijenskih uložaka u riječkim osnovnim školama jedan je od proaktivnih odgovora Grada Rijeke na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu, ali i prvi korak na putu prema uvođenju programa Zdravstvenog odgoja u riječke škole kao izvannastavne aktivnosti.
Foto Mateo Levak


– Do kraja ovog mandata planiramo pripremiti program Zdravstvenog odgoja po modelu Građanskog odgoja i obrazovanja koji je postigao veliki uspjeh i preuzele su ga mnoge druge hrvatske sredine, najavljuje Krpan.


Grad Rijeka planira tijekom ove godine proučiti sva relevantna i dostupna istraživanja vezana za temu te započeti s procedurom okupljanja stručnjaka koji bi sudjelovali na izradi programa koji će rezultirati priručnicima za učenike i smjernicama za rad za učitelje.


Svi će se materijali prevoditi i na talijanski jezik.


Neke od mogućih i nužno potrebnih tema kojima će se baviti Zdravstveni odgoj su zdrave navike u smislu kretanja i pravilne prehrane, prevencija ovisnosti, vršnjačko nasilje koje bi se nadovezalo na sadržaje iz Građanskog odgoja i obrazovanja te reproduktivno zdravlje mladih. Tematske će se jedinice pripremati i razrađivati sukladno uzrastu.


Plan je do svibnja 2023. godine izdati priručnik programa Zdravstvenog odgoja, dok bi se u rujnu pristupilo edukaciji provoditelja, a početak provođenja prvog programa Zdravstvenog odgoja planiran je u školskoj godini 2023./2024.