Iznenađenje izbora

Kajin o novim “vjetrovima” na poluotoku: ‘Nije ovo crni labud. Ovo je jato crnih labudova u Istri’

Tihana Tomičić

Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Borisu Miletiću ovo će biti prilika da kao župan upozna Istru, jer nije Istra samo razvijeni turizam na moru, to je i moja zapuštena i depopulacijom opustošena ĆićarijaPobjeda Damira Kajina, nezavisnog kandidata uz podršku SDP-a u Buzetu, nikoga nije puno iznenadila jer je on tamo »domaći«. Tako je sve jučer komentirao i predsjednik Zoran Milanović kad su ga novinari upitali za Kajina – da je pobijedio jer je »domaći«. A rezultate u Istri komentirao je i sam Kajin, nekad IDS-ovac.


– Ovo nije crni labud, ovo je jato crnih labudova, koji mora da su imali kongres u Istri, kaže za svoje bivše kolege iz IDS-a.


– Ovo u Istri nitko nije imao ni u primisli, da IDS može toliko pasti, ja sam gradio IDS, učlanjivao ljude i dobro poznajem tu stranku, ali ovi izbori su bili brutalna poruka IDS-u. Ovako više nije moglo ići, to su građani jasno poručili. Zakazale su im PR službe, ovo nitko nije predvidio, a jasno je da nakon svega Miletić neće moći ostati na čelu stranke. Pokazalo se da politika nisu samo fešte i zabava, da se ne može pobjeđivati dovijeka s tezom da Zagreb eksploatira Istru, a posebno ako se zna da od 2017. i Istra pripada u red onih koji više povlače iz države nego što uplaćuju. Naime, nakon propasti Uljanika, za koji su državi na naplatu stigla protestirana jamstva od 4,5 milijardi kuna, te nakon korone i krize u turizmu koji se pomagao kroz rast javnog duga Hrvatske, ni Istra više ne može bez države. No, postoji još jedna gora stvar – u Istri su institucije kompromitirane, od komunalnih poduzeća, lokalne samouprave, sve do DORH-a i pravosuđa. Sve to treba pročišćavanje, i to građani vide, kaže Kajin.
Ne likuje zbog toga što njegova bivša stranka doživljava pad, no zaključuje da se IDS-u događa isto što i HDZ-u i SDP-u, a to je zasićenost građana njihovim politikama i licima. Ipak, na kraju pomalo ironično zaključuje:


– Borisu Miletiću ovo će biti prilika da kao župan upozna Istru, jer nije Istra samo razvijeni turizam na moru, to je i moja zapuštena i depopulacijom opustošena Ćićarija.