Koronavirus

Kada će Hrvatska proglasiti kraj epidemije? Izgleda da nećemo tako brzi napraviti isto što i Slovenci

Portal Novi list

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Nismo usmjereni na proglašenje kraja epidemije već na postupno popuštanje epidemioloških mjera i što veću procijepljenost građanam kažu u HZJZ-uSlovenija je jučer proglasila kraj epidemije. Budući da je dan ranije zabilježila samo 24 nova slučaja zaraze te da su drugi epidemiološki parametri dobri, vlada naših susjeda odlučila su da neće produžavati stanje epidemije koje je bilo proglašeno do 15. lipnja, piše Index i pita se kada će to napraviti Hrvatska.


Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je za Index da treba biti oprezan s proglašavanjem kraja epidemije t Izglee da se ono u Hrvatskoj za sada ne planira.


“Svuda u svijetu epidemija covida-19 još uvijek tinja, a postoje i zemlje poput Velike Britanije, Čilea i Rusije koje bilježe porast broja novozaraženih”, rekao je Beroš.
“Mislim da treba biti oprezan i da treba vidjeti što o tome kažu stručnjaci u HZJZ-u”, dodao je.


Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) su za Index poručili da proglašenje kraja epidemije u Sloveniji neće potaknuti na isto u Hrvatskoj.


“Vodeći se stručnim promišljanjima, kraj epidemije uključuje ne samo pad učestalosti bolesti i pridruženih smrtnih slučajeva, već i ukidanje javnozdravstvenih mjera i s njima povezanih geopolitičkih, društvenih i ekonomskih ograničenja”, kažu u HZJZ-u.


“Štoviše, detaljna istraživanja koja su provedena pokazuju da epidemije ne prestaju iznenada. Daleko češće se proglašava kraj epidemije kada bolest padne na endemske razine, kada nova bolest u određenom društvu postane prihvaćena kao dio normalnog života”, navode u Zavodu.


“Kako se još uvijek ne nalazimo u toj fazi, nismo usmjereni na proglašenje kraja epidemije već na postupno popuštanje epidemioloških mjera i što veću procijepljenost građana. Tim povodom apeliramo na sve građane koji još nisu donijeli odluku o cijepljenju protiv covida-19 da poklone povjerenje znanosti i struci i zaštite svoje zdravlje i zdravlje svojih sugrađana od ove ozbiljne ugroze”, poručili su iz HZJZ-a.


Cijeli tekst pronađite OVDJE