Prognoza

Južina i topli val u Zagrebu srušili temperaturni rekord! Vakula otkriva do kad će potrajati neobične vremenske prilike

P. N.

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

I dok pouzdanije prognoze za drugi dio sljedećega tjedna tek slijede, već sada se može tvrditi kako će ovo razdoblje od 3. do 9. veljače u mnogim krajevima biti među najtoplijima u ovom dijelu godineZoran Vakula navodi kako si oni koji su zadnjih dana pospani i razdražljivi, za to imaju dobar razlog – južinu i toplinu.


Dnevni rekord se već, nastavlja, dogodio, a tjedni će se tek dogoditi.


“Premda u veljači ponekad imamo i više od 20 °C, ovaj je četvrtak ponegdje – primjerice u Zagrebu, uz 18 °C najtopliji 4. dan veljače u znanoj povijesti. I sljedećih će dana, posebice do nedjelje, diljem Hrvatske toplije od prosjeka biti već ujutro, uz temperaturu ponegdje čak višu i od prosječne najviše poslijepodnevne. Početkom novoga tjedna malo manje toplo, a od srijede slijedi hladnije. No, još uvijek se ne zna koliko jer je veliki rasap prognostičkih izračuna pa na kopnu možemo imati od zamjetnih temperaturnih minusa, pa i cjelodnevnih, do čak nastavka iznadprosječne topline – malo vjerojatne, ali moguće. I dok pouzdanije prognoze za drugi dio sljedećega tjedna tek slijede, već sada se može tvrditi kako će ovo razdoblje od 3. do 9. veljače u mnogim krajevima biti među najtoplijima u ovom dijelu godine. Ponegdje vrlo vjerojatno i rekordno toplo”, tumači Vakula za HRT.
Pritom će kiša do nedjelje poslijepodne biti rijetka i u malim količinama, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, a zatim diljem Hrvatske počinje promjenjivije razdoblje, uz povremenu kišu, osobito na Jadranu i uz njega i lokalno obilnije pljuskove koje može pratiti i grmljavina.


“Osim na sve spomenuto, valja nam se prilagoditi i južini – povremeno umjerenom jugozapadnjaku u sjevernijim krajevima unutrašnjosti, a južnije još jačem jugu, tijekom vikenda na Jadranu vjerojatno i s olujnim udarima”, zaključuje Vakula.