Vinska smotra

Jubilarni Decanter obilato nagradio vinare iz Hrvatske i pozicionirao ih na sam svjetski vrh

Edi ProdanOd 18.250 uzoraka vina pristiglih na jubilarni 20. Decanter, jednu od najznačajnijih i svakako najutjecajnijih vinskih smotri na svijetu, kako ga mnogi definiraju – Svjetsko vinsko prvenstvo, hrvatski vinari ostvarili su izniman uspjeh. Iako nitko nije dosegnuo platinastu medalju, u Hrvatsku je otišlo čak 358 odličja od kojih je njih 25 zlatnog sjaja. Među njima, s maksimalnih 96 bodova za tu kategoriju, jer 97 znači platinu, bila su četiri vina: posveta braće Nikole i Alberta Benvenutija prerano preminulom ocu Liviju s teranom po njemu nazvanom, potom Kabola s Unicom, Korta Katarina s Reuben’s Private Reservoma te Kutjevo s graševinom iz ledene berbe 2018. godine.


Srebra je bilo čak 120, dok su najbrojnije bile bronce – 204. S obzirom da u vinskom smislu postoje dvije velike hrvatske regije, kontinentalna i primorska, raspodjela medalja bila je skoro simetrična – kontinentu 174, moru 184 medalje.


Da je Hrvatska postala najvažnijim proizvođačem vina u jugoistočnoj Europi potvrđuje i činjenica da nitko – Slovenija, Austrija, Mađarska, Srbija, Crna Gora, Rumunjska Makedonija, Grčka, BiH nije ni približno osvojio broj odličja sličan hrvatskom.
Preselimo li se na globalnu pozornicu, uistinu je velika stvar da se Hrvatska nalazi vrlo blizu Australiji, Portugalu, Argentini ili Južnoafričkoj Republici koji su osvajali oko po 500 medalja, a da su za vas SAD ili Novi Zeland.


Iako je poznato da su na sceni vrlo strogi i silno restriktivni propisi EU o širenju novih nasada vinove loze, jasno je da se izlaz iz te situacije može i mora pronaći. Bilo bi i više nego neodgovorno da se ne omogući i količinski rast ovako sjajnih odličja dodijeljenih kvaliteti hrvatskih vina.


Tri najmoćnije i najnagrađivanije države svijeta i dalje su Francuska s 3185 nagrađenih vina, Italija – 2777 te Španjolska – 2017 medalja. Iako je dakle na jubilarni Decanter stiglo više od 18 tisuća uzoraka iz 57 država, medalje je osvojilo njih 14.641. Drugim riječima, u Hrvatsku je otišlo 2,44 posto od svih medalja.


Uspješna primorsko-goranska priča


Iako se nitko nije okitio zlatom, vinari Primorsko goranske županije a 19 odličja mogu biti i više nego zadovoljni. Po četiri odličja ostvarile su vinarije Šipun, Gospoja i Pavlomir što je također znakoviti podatak. Veliki uspjeh ostvarila su i Plovanić vina i to za svoje amfore, u Hrvatskoj pa i ne baš raširene metolologije spravljanja orange vina. Plovanić Vina246 Amfora iz 2020 je k tome dobila i srebro. Najveći bodova osvojila je Zlatna selekcija iz Vrbnika, 93, a svega je bod manje zabilježen kod Gospojine Svete Nedilje.


Jedinstvo Kosova


Među državama koje su osvajale medalje je i Kosovo s njih četiri. Zanimljivo sve četiri medalje za tu mladu državu dobila su Vina Lakićević iz Leposavića, gradića na krajnjem sjeveru Kosova. I u ovom slučaju vidimo kako je gospodarstvo iznad – politike.