Oboljeli od koronavirusa

Josip Đakić liječi se na Lošinju: Još uvijek ne mogu normalno disati. Treba mi boca kisika u ruksaku da bih mogao uz stepenice

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Ne može se, dakle, reći da je Vlada teško stradala, premda su premijer i ministri, po prirodi posla, svakodnevno u kontaku s puno ljudi.ZAGREB – Subota je bila radni dan za brojne članove Vlade, sastanak u Banskim dvorima trajao je šest sati. Ali, već od nedjelje tri Plenkovićeva ministra zbog koronavirusa nisu u punom pogonu. Nikolina Brnjac bila je pozitivna na testu, a Josipu Aladroviću i Tomislavu Ćoriću, koji su sjedili blizu ministrice turizma, određena je dvotjedna mjera samoizolacije. Ostali članovi Vlade koji su sudjelovali na tom sastanku jučer su testirani i nalaz im je negativan. Odnosi se to i na premijera Andreja Plenkovića, kojem je od izbijanja epidemije to bilo već peto testiranje. Nikolina Brnjac ima blagu kliničku sliku, jednako kao i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, prije nje jedini član Vlade koji je bio zaražen.


Ne može se, dakle, reći da je Vlada teško stradala, premda su premijer i ministri, po prirodi posla, svakodnevno u kontaku s puno ljudi. Nije koronavirus poharao ni Sabor. Od 151 zastupnika, dosad su pozitivna bila svega njih petorica, osim predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i HDZ-ovac Josip Đakić, Franko Vidović (SDP), Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta te suverenist Hrvoje Zekanović. U Vladi i Saboru je, znači, zaraženo bilo ukupno sedam političara, a među njima samo jedan lijeve orijentacije. Ili su desničari i konzervativci u Hrvatskoj manje otporni na COVID-19 ili se, pak, ljevičari i centristi više paze, pridržavaju mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, iako nerijetko osporavaju to tijelo.


Najveći skeptik


Među visokim državnim dužnosnicima, predsjednik Zoran Milanović vjerojatno je najveći skeptik kad je riječ o koronavirusu. U niz navrata je dovodio u pitanje ograničenja koja su na snazi u borbi protiv epidemije i govorio, primjerice, da će ona prestati kad mediji ne budu o njoj izvještavali. Ali, iz Ureda predsjednika još nisu javili da su imali zaraženih, što sugerira da uopće ne ignoriraju virus nego da se, štoviše, ponašaju vrlo odgovorno. Potvrdio nam je to Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić. »U Uredu predsjednika Republike provode se racionalne mjere zaštite od koronavirusa, što znači da se poštuje socijalna distanca, osigurana su sredstva za dezinfekciju ruku u svim prostorijama Ureda, na ulazu u zgradu Ureda postavljen je uređaj za mjerenje temperature, prema potrebi koriste se i zaštitne maske. Sve to osigurava primjerenu zaštitu djelatnika i gostiju Ureda predsjednika«, rekao nam je Jelić. Nije poznato je li se Milanović dosad testirao.
Od svih političara na nacionalnoj razini, COVID-19 najgore je pogodio saborskog zastupnika Đakića. Kod njega su simptomi bili najizraženiji, a nije se u potpunosti oporavio niti nakon tri tjedna. Trenutačno Đakić boravi u Lječilištu na Velom Lošinju.


– Mislim da sam virus pokupio u Jajcu, gdje sam 14. rujna bio na proslavi 25. obljetnice oslobođenja grada. Tri, četiri dana poslije povratka iz BiH, počeo me prvo boljeti kuk, pa leđa, glava, a zatim sam dobio i temperaturu. Svejedno sam vjerovao da će to nekako proći, da ću temperaturu skinuti tabletama. Šesti, sedmi dan mi je, međutim, narasla na 41 stupanj i shvatio sam da je sve otišlo k vragu. Morao sam u bolnicu, odmah na intenzivnu njegu, toliko mi je bilo loše. Od tada sam smršavio 15 kilograma, izgledam danas kao maneken, ispričao nam je jučer Đakić, koji, inače, boluje od dijabetesa tipa 2.


Ruksak s kisikom


Na Klinici za infektivne bolesti proveo je 14 dana, na dva je testa bio negativan, ali posljedice još itekako osjeća.


– Ne boli me, istina, više ništa, ali guši me, ne mogu još normalno disati, osim dok mirujem. Čim se pokrenem ili s nekim započnem razgovor, nastaju problemi. Zadišem se, nedostaje mi kisika, srce mi ubrzano radi. Zbog toga stalno sa sobom nosim bocu s kisikom. Nabavio sam i posebne, manje boce kako ne bih morao tegliti sa sobom one veće od pet ili deset litara. Nadam se da će to ipak trajati još neko kraće vrijeme. Okus i miris su mi se vratili, dobrim dijelom i fizička snaga i normalno mogu hodati. Temperaturu sam imao svega tri dana. Jedino ta pluća, ali valjda ide na bolje. Spirometrija pokazuje određeni pomak. Liječnici kažu da je, kada pluća stradaju ovako teško kao meni, za oporavak potrebno tri do četiri tjedna. Na Lošinju sam sedam dana, ostat ću još tri, pa vjerujem da će to sve skupa biti dovoljno, ističe zastupnik HDZ-a.


Dok je ležao na intenzivnoj njezi, Đakić je potpisao zahtjev za stavljanje zastupničkog mandata u mirovanje, kako bi ga netko, zlu ne trebalo, mogao zamijeniti u Saboru. Onda mu je korona ipak prošla i prije desetak dana se bio u stanju uključiti u glasovanje putem videolinka. Makar mu to nije bilo lako.


– Bilo je tijekom glasovanja puno stanki i morao sam primiti injekciju da bih izdržao do kraja. Mislim da bih uskoro mogao osobno doći do Sabora, naravno, s bocom kisika u ruksaku. Na taj mi način stepenice ne predstavljaju poteškoću. Pokretan sam, a zarazan za druge sigurno nisam, najavljuje Đakić povratak na radno mjesto.