Prognoza

Jeste li znali da u zadnjih mjesec dana samo dva dana nije bilo kiše? Evo što nas čeka idući tjedan

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Od ponedjeljka pak napokon počinje dugotrajnije stabilno razdoblje, u kojem će se čuti samo "suho" i "sunčano", te najprije razmjerno svježe, zatim toplije, čak i vrućeZoran Vakula priznaje da je i meteorolozima već dosadilo nestabilno razdoblje, u kojem se stalno čuju pojmovi poput “lokalni pljuskovi”, “mogući”, “vjerojatni”.


“A kako i ne bi kada tijekom posljednjih mjesec dana samo 2 dana – i to ne uzastopna – kiša nije zabilježena baš nigdje u Hrvatskoj. No, za moguću utjehu, barem zemlja nije posvuda suha kao što već jest u Dalmaciji. U pretežno sunčanu subotu pljuskovi će biti rijetki, a opet češći u oblačniju i u većini krajeva vjetrovitiju nedjelju. Od ponedjeljka pak napokon počinje dugotrajnije stabilno razdoblje, u kojem će se čuti samo “suho” i “sunčano”, te najprije razmjerno svježe, zatim toplije, čak i vruće. Na uglavnom vedrom Jadranu uz ponovno često tople noći, kakve će početkom novoga tjedna izostati, iako su se već vjerojatno mnogi na njih naviknuli. Ni more se početkom tjedna neće zagrijavati kao prošlih dana jer će ga bura promiješati. Srećom, ne jako ni dugotrajno”, piše Vakula za HRT.


U pretežno sunčanu subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu lokalne nestabilnosti bit će rjeđe nego prošlih dana. Osim njih, zamjećivat će se i sjeverozapadni vjetar, te najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C pa najviša poslijepodnevna oko 28 °C. U većini središnje Hrvatske toplije jutro nego na istoku, ponegdje i poslijepodne, koje će biti gotovo pa vruće. Nakon sunčanog, gdjegod i vedrog prijepodneva slijede razvoji oblaka, samo ponegdje uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova, uglavnom u Međimurju i dijelu Zagorja.
Ni u gorju neće biti sasvim stabilno, ali će vjerojatnost za pljuskove biti mala, i to uglavnom u Lici. Sunčanije na sjevernom Jadranu, najprije uz buru, zatim maestral. Temperatura zraka ujutro uz more od 17 do 20 °C, u gorju 9 do 11 °C, a poslijepodne 25 do 27 °C, u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu 28 i 29 °C. Još toplije u Dalmaciji, često i vruće, uz slabu do umjerenu buru pa mjestimice jak maestral, uz more gdjekad i umjereno valovito, temperature oko 22 °C. Osim vedrine, poslijepodne će biti i oblaka, a u unutrašnjosti, u pograničnom području, možda i ponekog pljuska. Ni u Konavlima se ne može jamčiti sasvim suha subota jer su mogući lokalno izraženiji razvoji oblaka. No, uz more krajnjeg juga Hrvatske sunčano, većinom i vedro, uz slabu do umjerenu buru pa umjeren, ponegdje i jak maestral. Temperatura zraka ujutro od 16 do 21 °C, poslijepodne 28 do 30 °C.


I tijekom oblačnije, promjenjivije i na kopnu vjetrovitije nedjelje vruće će biti ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije, vjerojatno i Istre, dok će u sjevernijim krajevima jutarnja temperatura biti viša od subotnje, a poslijepodnevna niža. Još svježije početkom novoga tjedna, ali i stabilnije, uz malo oblaka, osobito u utorak u većini krajeva i nimalo. I na Jadranu od ponedjeljka stabilno, čak pretežno vedro, ujutro uz mjestimice jaku buru s olujnim udarima, ali svježije nego tijekom nedjelje – često vruće, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, prenosi HRT.