OKRUTNA IGRA ŽIVOTIMA

Je li trebalo bolesnu djecu prepustiti – lutriji? ‘Ovo nije ništa bešćutnije od onog kako se ponašao HZZO’

Ljerka Bratonja Martinović

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Za dobivanje Zolgensme prijavljeno je i četvero djece iz Hrvatske, a svih četvero ispunjavaju kriterije koje je postavio Novartis. Tako je i s malim pacijentima iz drugih država, ali će neka djeca zbog ograničenog broja doza ipak ostati bez lijekaZAGREB – »Lutrija« koju je organizirao švicarski Novartis da bi malim pacijentima s teškom bolešću podijelio novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju etički je krajnje dvojbena, smatraju predstavnici pacijenata.


Iako u farmaceutskoj kompaniji tvrde da su dobro preispitali sve etičke i bioetičke aspekte tog poteza, ima i onih koji takav model podjele lijeka smatraju krajnje neprihvatljivim.


Riječ je o novom lijeku Zolgensma koji još nije odobren na europskom tržištu, već samo u SAD-u, a cijena mu je 2,1 milijun dolara po pacijentu.
Za razliku od ostalih dostupnih lijekova, postojeća saznanja ukazuju da će se ova nova genska terapija primjenjivati jednokratno, samo kod djece mlađe od dvije godine, i popravljati gen SMA I, čija je neispravnost glavni krivac za ovu bolest.


Novartis je proizveo 100 doza viška koje kani podijeliti besplatno, a dvojben je način podjele, jer je organiziranje »lutrije« u kojoj će se dobitnici terapije izvlačiti, presedan u dosadašnjoj farmaceutskoj praksi podjele proizvedenog viška.


Dvije strane medalje


– Kriterij za podjelu mora biti medicinska indikacija, a ne lutrija.


Ovo je etički vrlo dvojbeno, čudi me da nije bilo reakcije udruga farmaceutske industrije, niti regulatornih tijela kao što su FDA, EMA ili HALMED, komentira Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).


Tzv. milosrdno davanje lijeka poznata je praksa farmaceutske industrije, ali to se uvijek odnosi na konkretnog pacijenta, za kojega se piše posebna molba, lijek se ne daje bilo kome tko ima indikaciju, upozorava Belina.


Za dobivanje Zolgensme prijavljeno je i četvero djece iz Hrvatske, a svih četvero ispunjavaju kriterije koje je postavio Novartis.


Tako je i s malim pacijentima iz drugih država – svi oni imaju indikacije na temelju kojih bi mogli primiti lijek, ali će neka od djece zbog ograničenog broja doza ipak ostati kratkih rukava.


Takvo poigravanje životima djece, smatraju i bioetičari, krajnje je delikatno.


– Postoje dvije strane medalje: s jedne strane, radi se o djeci koja su ranjiva, a djeca s rijetkim bolestima još i dvostruko više od ostale djece.


Zato se kod njih provode dvostruko slijepe studije, gdje ni sudionici studije, a ni sami istraživači, do kraja ne znaju koja je skupina primila novi lijek, a koja placebo.


S druge strane, tu je uvijek i pitanje preraspodjele resursa, odnosno hoće li zdravstveni sustav, koji je financijski ograničen, pokriti troškove nekog liječenja ili će se ono financirati putem humanitarnih kampanja ili na neki drugi način, objašnjava bioetičarka Iva Sorta-Bilajac Turina.


Uvijek kad su u pitanju djeca, standardi su posebno strogi, a etičke se regule moraju poštovati do maksimuma, dodaje.


HALMED nenadležan


– Naše pravo na liječenje dolazi u koliziju s financijskim mogućnostima države. Pitanje je koliko neki zdravstveni sustav može omogućiti, ako ne, tražimo pomoć dalje, kao što je bio slučaj male Mile, gdje se Hrvatska ujedinila da joj pomogne, ilustrira Sorta-Bilajac. Kod djece je to, ističe, posebno delikatno, a u slučaju Novartisove podjele lijeka priča je, zaključuje, očito nespretno posložena.Sva djeca koja primaju lijek Spinraza, veli Ana Alapić, zabilježila su manje ili veće pomake nabolje.– Mlađa djeca napredovala su više, starija manje. Moj je sin upravo bio na procjeni i dobio je pet bodova više, što je odličan rezultat, kaže Alapić. Djeca prolaze procjenu prije nego dobiju novu dozu lijeka, a niti jednom djetetu dosad, prema njenim saznanjima, nije uskraćena daljnja terapija. Prilikom stavljanja lijeka na listu rečeno je, naime, da će se temeljem procjene stanja svakog djeteta odlučivati o tome treba li nastaviti s terapijom, ili ne.


Što se Ane Alapić iz udruge Kolibrići tiče, Novartisov potez »nije ništa bešćutniji od onog kako se ponašao HZZO«.


Ova se »lutrija«, kaže, ne može usporediti s onom koju su proživljavali prije godinu dana, kad zdravstvena administracija nije htjela njihovoj djeci osigurati lijek koji je, za razliku od ovog novog, bio odobren u Europi.


– Imali smo situaciju gdje smo s TV ekrana saznavali da će neko drugo dijete dobiti lijek. To je bilo poprilično okrutno, dio naše djece nisu htjeli liječiti, uspoređuje Alapić.


Ako neka od djece dobiju zeleno svjetlo za primanje besplatne doze Zolgensme, pitanje je, upozorava Belina, tko će preuzeti odgovornost za to liječenje, s obzirom da je riječ o lijeku koji nema odobrenje regulatorne agencije za europsko tržište.


»Nije mi jasno što su mislili organizirajući takvu podjelu lijeka, i zašto svi šute o tome«, zaključuje šef KUZ-a.