Epizoda s Markovog trga

Je li Jandroković zaista policajce tražio da ugase kombi jer mu “smrdi benzin”? ‘Po nadzornim kamerama, tad nije ni bio u Saboru’

Dražen Ciglenečki

Foto Tomislav Miletić PIXSELL

Foto Tomislav Miletić PIXSELL

Sindikalist Tomislav Teri objavio je da je Jandroković naredio policajcima ispred Sabora neka isključe motor kombija jer smrdi. Nadzorna kamera pokazala je da je šef Sabora u zgradu došao čitav sat nakon navodnog incidenta. Što se zapravo zbiva?ZAGREB – Božićni blagdani su predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću započeli jednom vrlo neugodnom epizodom. Optužen je da je postupio potpuno bešćutno prema policajcima koji su raspoređeni na Markovu trgu, tražeći od njih da ugase kombi u kojem se oni griju jer njemu smrde ispušni plinovi.


Da je Jandroković upravo to naredio u ponedjeljak, ustvrdio je u dopisu Vladi i Ministarstvu unutarnjih poslova Tomislav Teri, predsjednik Općeg sindikata MUP-a.


Sam je javnost izvijestio o tom dopisu jer ga je objavio na Facebooku, čime je dao priliku Jandrokoviću da reagira. Predsjednik Sabora, shvaćajući kakvu bi mu političku štetu mogla nanijeti Terijeva tvrdnja da je ponižavao policajce koji ga čuvaju, odmah ju je demantirao. No, Teri je ustrajao u tome da je netko u ponedjeljak prišao policajcima i, pozivajući se na Jandrokovića, rekao im da ugase svoje vozilo zbog smrada koji ono širi.


Prastaro vozilo
Predsjednik Općeg sindikata informirao je Vladu i MUP da policajci koji rade na osiguranju Markova trga provode na njemu i po 12 sati, »bez mogućnosti grijanja, kada su temperature okoline klasične zimske« i da se stoga znaju skloniti u trošni kombi, koji je Teri opisao kao prastari i neadekvatan.


– Taj je kombi izrazito zasmetao gospodinu Jandrokoviću, koji je inzistirao da pripadnici Interventne jedinice policije Zagreb ugase vozilo jer mu strašno smrdi. Onog istog IJP-a koji samo čeka trenutak kada će stati između njega i nekog naoružanog očajnika koji mu je došao nanijeti zlo, napisao je Teri. Nije izravno optužio Jandrokovića da je on taj koji je pristupio policajcima, ali je predsjednik Sabora to tako shvatio.


Tomislav Šimičević, predstojnik Ureda predsjednika Sabora jučer je ujutro kontaktirao s Terijem kako bi mu objasnio da Jandroković nema veze s ovim i u njegovu su Uredu smatrali da je ova »afera« završena. Ali, nije bila. Teri je, doduše, napisao na Facebooku da je Jandroković »posredno demantirao« da je rekao da mu policijski kombi smrdi i da ga se mora ugasiti i da je otklonio mogućnost da je netko iz njegova osiguranja iskoristio ime predsjednika Sabora »kroz neprofesionalnu poruku ‘Jandroković je rekao da mu smrdi kombi, ugasite auto’, koja je interpretirana od strane policijskih službenika na jedini logičan način«.


Što je prešućeno


No, ostao je kod toga da se ovo dogodilo, a Jandroković bi htio da ga je Teri u cijelosti izostavio iz ove priče.


– Gospodin Teri javnosti je prenio samo dio razgovora između njega i predstojnika Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora, odnosno prešutio je i nije prenio najvažniji dio razgovora i dokaz da se takvo što uopće nije dogodilo. Naime, navodna prijava, kako kaže gospodin Teri, dogodila se 21. 12. 2020. oko 10 sati, a iz snimki nadzornih kamera vidljivo je da je predsjednik Sabora u zgradu ušao u 11.05 sati s obzirom na to da taj dan nije bilo zasjedanja. Stoga je posve jasno da nikako nije mogao tražiti u 10 sati da se kombi ugasi.


Dakle, ovdje se radi o očitoj neistini iznesenoj s ciljem da se predsjednik Hrvatskoga sabora iskoristi za neke druge ciljeve, priopćili su iz Jandrokovićeva ureda, uz dodatak da predsjednik Sabora »itekako respektira hrvatske policajce i njihov posao te mu je krajnje neprimjereno da ga je netko pokušao staviti u takav kontekst«.