Šef Sabora

Jandroković: Izmjene Ustava samo oko referenduma, ne znam što ljevici nije jasno

Hina

Gordan Jandroković / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Gordan Jandroković / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Širiti promjene Ustava na nove teme - to nećemo pristati, poručio je JandrokovićPredsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u četvrtak da se najavljene promjene Ustava tiču samo referenduma i u vezi s tim su spremni pregovarati, ali da se neće pristati širiti promjene Ustava na nove teme.
“Ovo su promjene Ustava koje se tiču referenduma. Oko toga smo spremni pregovarati. A širiti promjene Ustava na nove teme – to nećemo pristati”, poručio je Jandroković u razgovoru za RTL Danas.


Na pitanje jesu li spremni na kompromis jer se već moglo čuti s lijevog spektra da oni traže i inzistiraju da se u sklopu promjene Ustava umetne i pravo žene na izbor, Jandroković je istaknuo da nisu spremni i vrlo jasno su to komunicirali od početka.


“Ne, nismo spremni i vrlo jasno smo to komunicirali od početka i ne znam što kolegama s ljevice nije jasno”, rekao je.
Predsjednik Hrvatskog sabora najavio je da sutra završavaju redovitu sjednicu i ulaze u razdoblje koje je Ustavom definirano kao razdoblje ljetne stanke, ali će zbog izazova koji su vanjske prirode biti pripravni za održavanje izvanredne sjednice.


“Nitko u ovome trenutku ne može biti miran što god radio jer su pred svima nama veliki izazovi koji su vanjske prirode. Dakle, na Hrvatsku utječe i rat u Ukrajini i sve ono što se događalo –  i posljedice covida-19, poskupjeli su energenti, hrana isto tako. Dakle, mi ćemo kao Sabor sasvim sigurno biti pripravni u slučaju potrebe za izvanrednom sjednicom. Mi ćemo tu izvanrednu sjednici onda sasvim sigurno i održati”, istaknuo je Jandroković.


Rekao je da u ovome trenutku to ne vidi kao mogućnost, ali ostavlja isto tako opciju da ako se nešto važno dogodi da bude izvanredna sjednica.


Jandroković kaže da im sutra jako važan dan – glasovat će se o ratifikaciji Protokola o ulasku Švedske i Finske u NATO savez, vrlo važna točka za globalnu sigurnost. Isto tako, potvrdit će sutra ministra financija Marka Primorca, a ministar Oleg Butković postat će potpredsjednik Vlade.


Odbit će se oporbeni prijedlog o opozivu ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, a zastupnici će glasovati i o zakonu u prvom čitanju o važnoj temi obiteljskih mirovina.


“Tako da završavamo ovu saborsku sjednicu s rekordnim brojem radnih dana koje smo imali od 15. siječnja, puno zakona smo donijeli, puno mjera koje su važne za naše građane. Podsjetio bih na onaj paket od pet milijardi kuna koji se dogodio prije ukrajinske krize. Sabor je odradio veliki posao, ali sasvim sigurno pred nama su isto tako veliki izazovi”, poručio je Jandroković.


Na pitanje kako komentira da novi ministar financija Marko Primorac nije u HDZ-u, je li to znači da u HDZ-u nema takvog kadra, Jandroković kaže da kada odabiru ljude iz HDZ-a onda kritičari kažu da su uski, da ne žele nikoga izvan HDZ-a.


“Dakle, biramo ljude koji su kvalitetni, koji su odgovorni, koji žele raditi u Vladi. I ministar Primorac od sutra ima sve kvalifikacije da bi dobro obavljao svoj posao – mlad je, visoko i stručno obrazovan, ima političkog iskustva – bio je savjetnik predsjednice Republike za gospodarstvo. Tako da se radi, po mojem mišljenju, o vrlo dobrom odabiru”, istaknuo je, uz ostalo, Jandroković.