Predsjebdnik Sabora o izboru predsjednika Vrhovnog suda

Gordan Jandroković: Zlata Đurđević neće dobiti potporu vladajuće većine

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

"Možda će netko imati tako dobar program i uvjeriti predsjednika da je možda bolji kandidat, ne bih prejudicirao. Što se tiče Đurđević tu smo potpuno jasni već više puta da neće dobiti potporu vladajuće većine", naglasio je JandrokovićPredsjednika Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević neće dobiti potporu za tu poziciju od vladajuće većine u Saboru, najavivši da bi rasprava o tome mogla biti i između dvaju krugova lokalnih izbora.


“DSV je zaprimio kandidature, koliko sam informiran tijekom sutrašnjeg dana najvjerojatnije uputit će ih Uredu predsjednika Republike”, rekao je Jandroković na RTL televiziji.


Upitan imaju li isti stav o Zlati Đurđević, kandidatkinji predsjednika Republike Zorana Milanovića, Jandroković kaže kako će pričekati da dođe prijedlog.
“Možda će netko imati tako dobar program i uvjeriti predsjednika da je možda bolji kandidat, ne bih prejudicirao. Što se tiče Đurđević tu smo potpuno jasni već više puta da neće dobiti potporu vladajuće većine”, naglasio je Jandroković.


Na pitanje – zašto, rekao je kako je razlog što je Đurđević prethodno sudjelovala u nezakonitoj proceduri koju joj je pokušao nametnuti Milanović.


“I to ju diskvalificira. Smatram da nije trebala sudjelovati u onome što je Milanović pokrenuo, mogla je pričekati novi javni poziv, tada bi sve bilo drugačije. Milanović joj je u stvari napravio veliku medvjeđu uslugu”, ocijenio je predsjednik Sabora.


Pojasnio je kako je njemu dovoljan razlog da bude protiv njene kandidature zato što je već sudjelovala u nezakonitoj proceduri, a vjeruje kako će to biti dovoljan razlog i saborskim zastupnicima.


Jandroković je procijenio kako je moguće da će rasprava o toj temi u Hrvatskom saboru biti između dvaju krugova lokalnih izbora ili nakon lokalnih izbora, ali da će sve znati kada dobije prijedloge.


Na pitanje je li mu žao što državni vrh nije zajedno položio vijence u Okučanima, Jandroković kaže kako nastoji ignorirati neprimjerene izjave i ponašanje predsjednika Milanovića kojeg više ne vidi kao predsjednika, već kao “nekog klauna”.


“Koji iz dana u dan zabavlja hrvatsku javnost. Njegovo ponašanje i izjave za mene su neprimjene; fakat me nije briga što on o meni misli i govori”, poručio je Jandroković.


Na pitanje kako država može funkcionirati ako su posvađani Markov trg i Pantovčak, Jandroković kaže kako nije do njega.


“Nije do mene. Ja sam mjesec dana pokušao ne govoriti ništa i ne odgovarati, on je u tih mjesec dana govorio ružno, ne samo  o meni nego i o drugim kolegicama i kolegama, o novinarima, o znanstvenicima, o političarima i o sucima. On nek’ se tako razgovara s kim hoće, s nama neće”, dodao je predsjednik Sabora.


“Kada se taj klaun počne pristojno ponašati, onda možemo razgovarati o tome da zajedno negdje položimo vijence. Do tada neće biti komunikacije, razgovarat ćemo samo o onome što je nužno. Država funkcionira”, zaključio je Jandroković.


Po pitanju inicijative oporbe u opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša, Jandroković vjeruje kako će ga obraniti u Saboru.


“Ministar Beroš će ostati ministar i nakon njihove inicijative za njegovim opozivom. Njihov prijedlog je došao jučer, odmah smo ga uputili u Vladu koja ima osam dana da odgovori, to će biti negdje idući četvrtak”, objasnio je Jandroković.


Dodaje kako ta rasprava također može biti između prvog i drugog kruga lokalnih izbora ili nakon njih, ali da još nije odlučio jer moraju provesti konzultacije s vladajućom većinom.


O izjavama Osječko-baranjskoj župana Ivana Anušića, koji je kazao kako bi bio puno sretniji da njegova stranka nije u koaliciji “s ovakvim SDSS-om”, Jandroković vjeruje kako je to rekao pod pritiskom lokalnih izbora.


Na pitanje postoji li kod njega nešto što ga smeta u toj koaliciji, Jandroković je kazao kako o tome razgovaraju tamo gdje je tome mjesto.


“Nijedna koalicijska suradnja nikad nije do kraja idealna. Puno je važnije ono što nas veže”, ocijenio je Janroković. Dodaje kako je to gospodarski razvoj, borba protiv pandemije koronavirusa i obnova nakon potresa.


Na pitanje ostaje li Gabrijela Žalac članica Predsjedništva HDZ-a s obzirom na upletenost u aferu Vjetroelektrane, Jandroković najavljuje da će, kada se steknu epidemiološki uvjeti, održati Sabor HDZ-a gdje će izabrati nove članove Predsjedništva.


“Vidim da se istraga proširila, tu ima dosta stvari koje nisu dobre i lijepe, ali pričekajmo da proceduralno sve bude provedeno”, zaključio je Jandroković.