Ugostitelji na koljenima

Jakominić otvoreno o razlozima odlaska: ‘Naivac sam jer sam mislio da svi imamo isti cilj. Služili smo im samo kao tampon zona’

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Država je u Croatia Airlines ulupala ogroman novac koji nam se neće vratiti, a ugostitelji traže tri puta manje od toga kao pomoć za likvidnost koja bi osigurala i socijalni mir i podmirenje obvezaRIJEKAMarin Medak i Vedran Jakominić povukli su se s čela Nacionalne udruge ugostitelja nakon što je procurio u javnost načelni prijedlog dinamike otvaranja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Naime, prema načelnom prijedlogu, prvi na redu za otvaranje su hoteli, koji ionako rade, dok se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a tek nekoliko tjedana kasnije, dakle oko Uskrsa, otvorili bi se caffe barovi s mogućnošću posluživanja isključivo na terasama.


– Po svemu iznesenom, Stožer je odlučio nesmotrenim odlukama, bez uključivanje struke u definiranje akcijskog plana otvaranja, presuditi sektoru ugostiteljstva, poručili su iz Nacionalne udruge ugostitelja koju preuzimaju Jelena Tabak, poduzetnica iz Splita, koja je nova predsjednica, te zagrebački ugostitelj Zdravko Karna kao potpredsjednik Udruge.


PR komunikacija


Riječki ugostitelj Vedran Jakominić koji i dalje ostaje na čelu Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, podsjetio je jučer da je Nacionalna udruga ugostitelja savez regionalnih i lokalnih udruga koje i dalje imaju svoju autonomiju. I on i kolega Medak, kaže, ostaju aktivni oko nacionalne Udruge čiji su, kako doznajemo, članovi bijesni jer ih se dugo zavaravalo.
Komentirajući aktualnu situaciju, Jakominić nam je kazao kako je činjenica da u Nacionalnoj udruzi ugostitelja već duže vrijeme pokušavaju komunicirati realne probleme s kojima se ugostiteljstvo u ovoj nikad viđenoj situaciji suočava.


– Na raspolaganju smo svakome tko želi popričati s nama kako bismo s aspekta struke objasnili što nas muči, koji su naši stvarni problemi i to radimo bez imalo zloće i nismo nikad nikog prozivali ni napadali. Međutim, imamo osjećaj da je komunikacija Vlade s nama više PR nego stvarna. Sve je to više pro forma. Kada je do nas došao ovaj dokument o dinamici otvaranja, bili smo šokirani zbog toga što su caffe barovi u izuzetno teškoj situaciji i ne rade, dok restorani, iako su i oni jad i bijeda, ipak minimalno rade. Stoga, kada smo vidjeli da se ovakva situacija nastavlja i dalje, smatrali smo da je to suludo i nismo znali kako drukčije reagirati nego našim ostavkama. I drago mi je da je naša ostavka ipak rezultirala time da se o tome naglas govori, kazao je Jakominić.


Turistička sezona


Na pitanje što dalje očekuje ugostitelje i kako isplivati iz ove situacije, s obzirom na to da je turistička sezona svakim tjednom sve bliža, kazao je kako treba postaviti pitanje koliko nam vrijedi turistička godina.


– To je doista jedino pitanje. Država je u Croatia Airlines ulupala ogroman novac koji nam se neće vratiti, a ugostitelji traže tri puta manje od toga kao pomoć za likvidnost koja bi osigurala i socijalni mir i bili bismo u stanju podmiriti naše obveze prema dobavljačima i ostalima te pokrenuti taj zamašnjak jer će ovako biti pitanje tko će biti na nogama da odradi sezonu. To je, dakle, tih tri posto prometa iz 2019. koje smo tražili, dodao je Jakominić, ukazujući kako su ljudi počeli odlaziti iz ugostiteljstva u druge struke.


Isto tako ukazao je kako je donesen novi Zakon o strancima preme kojem će biti praktički onemogućen uvoz radne snage, dok je domaća radna snaga otišla raditi u inozemstvo. Sve zajedno, ova turistička godina će biti vrlo teška.


– Ja sam naivac jer vjerujem da svi možemo imati samo jedan cilj, a to je bolje sutra, stoga smo se trudili objasniti svim dionicima što je potrebno da bismo imali bolje sutra. Razočarani smo jer se ova kriza i opet prevaljuje isključivo na leđa poduzetnika. Što mislite da bi se u državi desilo da su plaće državnih službenika išle na četiri tisuće kuna, slikovito je zaključio.


Inače, u objavi Nacionalne udruge ugostitelja ukazali su kako vjeruju i da će Ustavni sud RH, sukladno najavama, krajem mjeseca razmotriti odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Tampon-zona i štit za udarce


U Nacionalnoj udruzi ugostitelja kažu i kako su se u jednom trenutku i obuzdali od kritiziranja Stožera kako bi im smanjili teret koji nose na leđima i na taj način omogućili smirenije rasuđivanje i donošenje kvalitetnijih odluka, sve u nadi kako će one ići u najboljoj namjeri i uzimajući u obzir sve relevantne parametre i čimbenike koji imaju utjecaj na donošenje odluka.


– No, u zbilji smo služili, a i dalje služimo samo kao tampon-zona, kao nekakav štit koji preuzima udarce i kritike naših kolega, čiju sudbinu i sami dijelimo jer za razliku od HOK-a i HGK-a čije smo poslove preuzeli zbog njihove inertnosti ili nesposobnosti, mi nismo plaćeni prisilnim nametima, već vlastitim radom u struci koja trpi najveći teret ove krize, bez adekvatnog obeštećenja, bez pravih argumenata i u strahu hoće li uopće dočekati sutra.