IZ ŽELJEZNOG DOBA

Izuzetno arheološko otkriće u Puli: Histarski grobovi svjedoče o životu iz razdoblja prije rimske vladavine

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Riječ je, kako navode iz Arheološkog muzeja, o ukopima u žarama, tako da su neke od njih odložene u rupe u zemlji obložene kamenjem, to jest suhozidom, a druge su ukopane izravno u tlo te poklopljene kamenim pločamaPULA – Tijekom arheoloških istraživanja oko zgrade Arheološkog muzeja Istre pronađen je izniman nalaz histarskih žarnih grobova, a to će se otkriće predstaviti u petak, priopćeno je u četvrtak popodne iz tog muzeja.


Naime, u neposrednoj blizini Dvojnih vrata pronađeno je pet histarskih žarnih grobova iz željeznog doba, koji okvirno potječu od 11. do 2. stoljeća prije Krista.


Riječ je, kako navode iz Arheološkog muzeja, o ukopima u žarama, tako da su neke od njih odložene u rupe u zemlji obložene kamenjem, to jest suhozidom, a druge su ukopane izravno u tlo te poklopljene kamenim pločama.
U žarama su vidljivi spaljeni ostatci pokojnika, a u neposrednoj blizini urni vide se ostatci paljevine – pepela i gara.


Iz Arheološkog muzeja Istre podsjećaju kako su u Puli histarski žarni grobovi već pronađeni na potezu od slavoluka Sergijevaca do početka Ulice Castropola, a najveći dio njih otkriven je krajem 19. i početkom 20. stoljeća prilikom gradnje objekata koji su i danas ondje.


Nakon iskopavanja, žare će se snimiti pomoću CT uređaja u pulskoj Općoj bolnici te će se tako steći uvid u njihov sadržaj.


Antropološkim analizama pronađenih posmrtnih ostataka otkriti će se broj pokopanih osoba i njihov spol, a obavit će se i tzv. apsolutno datiranje, koje će nam pomoći da se precizno odredi starost grobova.


“Ovi nalazi histarskih grobova iznimno su svjedočanstvo o načinu života i običajima prastanovnika Pule i Istre iz razdoblja prije rimske vladavine”, priopćili su iz Arheološkog muzeja Istre.