Preslagivanje

Izgleda da im je stvarno bitna. HDZ zbog Vesne Vučemilović žrtvuje Odbor za financije

Dražen Ciglenečki

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

HDZ nije imao previše izbora, nije mogao opoziciji dati odbor koji ima još veću političku težinuKako bi Vesni Vučemilović omogućio ostanak na dužnosti predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport, HDZ je morao opoziciji predati mjesto šefa jednog saborskog radnog tijela koje je u prošlom sazivu pripadalo njegovom članu.


Jer, Vesna Vučemilović je čelnu poziciju u Odboru za obitelj 2020. dobila u oporbenoj kvoti. Na kraju je HDZ odlučio prepustiti svojim političkim protivnicima Odbor za financije i državni proračun, koji se smatra jednim od važnijih.


Pokazuje to koliko je HDZ-u bitan glas u Saboru Vesne Vučemilović, koji mu je ona donijela nakon što je u Sabor izabrana na listi Mosta i Hrvatskih suverenista. Morao je HDZ za taj glas žrtvovati dužnost predsjednika odbora koji je u saborskoj hijerarhiji sigurno rang iznad Odbora za obitelj.
No, HDZ nije imao previše izbora, nije mogao opoziciji dati odbor koji ima još veću političku težinu ili, pak, neki koji je već rezerviran za HDZ-ovog zastupnika. Što se tiče Odbora za financije i državni proračun, sretna je za HDZ okolnost da njegova predsjednica u 10. sazivu Grozdana Perić nije ovaj put u Saboru.


Predstavnici opozicije jučer su pregovarali o raspodjeli dužnosti iz njezine kvote, a danas bi trebala pasti konačna odluka kojoj će stranke pripasti koja. U ovim pregovorima sudjeluje i SDSS, nakon što je definitivno prelomio da će biti oporba Vladi Andreja Plenkovića.


Sukladno snazi tročlanog Kluba zastupnika SDSS-a, stranku Milorada Pupovca zapast će tek mjesto potpredsjednika jednog odbora. Bit će to za SDSS vrlo ozbiljan pad moći u Saboru u odnosu na prethodni saziv kada je bio u koaliciji s HDZ-om.