Izbačena iz suverenista

Glas za Plenkovićevu vladu. Doznali smo čime bi HDZ mogao “nagraditi” Vesnu Vučemilović

Dražen Ciglenečki

Vesna Vučemilović / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vesna Vučemilović / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vučemilović je objasnila da u novom sazivu Sabora nije htjela biti u oporbi jer ne bi imala što raditiSaborska zastupnica Vesna Vučemilović isključena je iz Hrvatskih suverenista zato što je dala svoj potpis Andreju Plenkoviću kako bi on mogao dobiti mandat za sastavljanje Vlade.


Naknadno je objasnila da u novom sazivu Sabora nije htjela biti u oporbi jer ne bi imala što raditi, a ne zadovoljava je puko primanje zastupničke plaće.


Doznajemo da će u sklopu parlamentarne većine Vesna Vučemilović dobiti priliku nešto raditi, osim što će glasovati za Vladu i njezine prijedloge.
Njoj bi, naime, HDZ mogao osigurati ostanak na dužnosti predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport koju je, kao pripadnica oporbe, obnašala u 10. sazivu.


Dosad su, za potrebe konstituiranja Sabora, formirana samo četiri odbora, za Ustav, za zakonodavstvo, za izbor i imenovanja te Mandatno-imunitetno povjerenstvo.


Ovog bi tjedna trebao završiti taj proces, a prvi korak će biti odluka vladajuće koalicije, u kojoj sada glavnu riječ vode HDZ i u ponešto manjoj mjeri Domovinski pokret, o mjestima predsjednika odbora koji njoj pripadaju. U pravilu je tu malo promjena, pa je tako, primjerice, nakon izbora 2020., u odnosu na prethodni saziv, HDZ tek uzeo sebi Odbor za poljoprivredu, a oporbi prepustio Odbor za europske poslove.


Razlog je tada bila želja Marijane Petir, nezavisne zastupnice izabrane na listi HDZ-a, da ona predsjeda Odborom za poljoprivredu. Jednako bi sada moglo biti u slučaju Vesne Vučemilović, zbog koje će, kako se jučer moglo čuti u vladajućoj koaliciji, HDZ ovaj put zadržati Odbor za obitelj, mlade i sport i umjesto njega opoziciji dati mjesto predsjednika nekog radnog tijela iz svoje kvote u 10. sazivu.


Danas bi koalicijski partneri trebali konačno definirati u kojih 16 odbora žele imati predsjednika, da bi se zatim oporba, sukladno broju mandata pojedinog kluba, dogovorila o čelnim pozicijama u preostalih 14 odbora, što uključuje i politički dosta atraktivno Antikorupcijsko vijeće. Ako se sve bude odvijalo po planu, Odbor za izbor i imenovanja bi u četvrtak predložio kompletnu saborsku kadrovsku križaljku, koju bi dan kasnije zastupnici izglasali na plenarnoj sjednici.


Nepopunjene su još i dužnosti dva potpredsjednika Sabora iz reda opozicijskih stranaka. I tu se čeka na odluku HDZ-a o odborima. SDP, s uvjerljivo najbrojnijim oporbenim zastupičkim klubom, ima pravo na dvije od tri najjače pozicije. Ili će to biti oba potpredsjednika, ili pak jedan plus predsjednik odbora koji je SDP-u naročito važan.


S tim da će, po zakonskom automatizmu, SDP-ovac biti predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost.