Na rubu regularnosti

Izbori u doba korone: HDZ-ovci moraju na birališta donijeti svoje olovke

Dražen Ciglenečki

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Središnje izborno povjerenstvo izdalo je precizne naputke HDZ-ovcima kako organizirati birališta. Članovi stariji od 65 godina i oni s respiratornim problemima i povišenom temperaturom pozvani su da ostanu kod kućeZAGREB – Sutra će se, »po svemu sudeći« kako kaže Andrej Plenković, a »za sada« kako veli Gordan Jandroković, održati izbori kakvih još nije bilo u Hrvatskoj. Članovi HDZ-a birat će predsjednika, zamjenika predsjednika i četvero potpredsjednika u apsolutno nadrealnim uvjetima, morat će, primjerice, donijeti na biračko mjesto vlastitu kemijsku olovku kako bi ispunili glasački listić. Razlog je, naravno, koronavirus, u državi su otkazani brojni događaji, ali izbora u HDZ-u će biti, makar je jasno da će u ovakvim okolnostima odaziv biti malen. No, unutarstranački izbori na lokalnoj razini, izborne skupštine za vodstva HDZ-a u općinama, gradovima i županijama, su prekinuti. To znači i da 17. svibnja neće biti Sabora HDZ-a, jer se neće izabrati dvije tisuće izaslanika za taj skup. Ali, iako sutrašnji izbori nisu otkazani, debata između Andreja Plenkovića i Mire Kovača, kandidata za dužnost predsjednika HDZ-a, »visjela« je cijeli dan.


Ipak debata


Naime, iz Plenkovićevog stožera su izvijestili RTL da prihvaćaju to sučeljavanje, ali da ujedno predlažu da ga ne bude »kako se u aktualnoj situaciji javnost ne bi opterećivalo izborima u HDZ-u«. Kovač je, međutim, inzistirao da, ako su već izbori, bude i debata, pa će tako na kraju vjerojatno i biti. Uglavnom, jedna posve apsurdna situacija.


Da bi se to zaključilo, dovoljno je pročitati naputke što ih je Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a uputilo svim tijelima nadležnim za provedbu izbora.
– Svako biračko mjesto mora imati najmanje jedno dezinfekcijsko sredstvo za pranje/čišćenje ruku od 500 mililitara, a biračka mjesta s više od tisuću članova sredstvo od tisuću mililitara ili dva od 500 mililitara. Prilikom ulaska u prostoriju gdje se održavaju izbori, a prije samog pristupanja glasovanju, birač mora oprati/dezinficirati ruke. Na biralište je potrebno ponijeti svoju kemijsku olovku s kojom će se glasovati. Članovi biračkog odbora neka ne uzimaju identifikacijski dokument (osobnu iskaznicu ili putovnicu) i člansku iskaznicu birača u svoje ruke već isti pregledavaju iz ruku samog birača. Na biračkom mjestu u isto vrijeme ne smije biti više od 15 ljudi, što uključuje i članove izbornog povjerenstva i promatrače. Prostorija biračkog mjesta mora biti redovno provjetravana, ako postoje prozori potrebno ih je držati otvorenima ili otvarati vrata, precizno je Damir Sesvečan nabrojio što sve HDZ-ovci u nedjelju ne smiju, odnosno moraju raditi.


Sačuvati živote


Kovač je jučer ujutro zatražio od Nacionalnog stožera civilne zaštite preporuke u vezi s HDZ-ovim izborima budući da je »naša zadaća čuvati ljudske živote«. U poslijepodnevnim satima dobio je odgovor da je bitno da se osigura izbjegavanje bliskih kontakata na biralištima i da malo ljudi ulazi u prostorije u kojima su biračka mjesta. Ali, naglasili su i da je »bitno da osobe koje imaju respiratorne bolesti ili povišenu temperaturu ne dođu na izbore«. Istovremeno, splitski stožer civilne zaštite, neovisno o izborima u HDZ-u, poziva građane starije od 65 godina da ostanu kod kuće.U vrhu HDZ-a su se, dakle, pomirili s tim da većina članova koji pripadaju barem spomenutim kategorijama neće sudjelovati u izborima, ali svejedno ih smatraju regularnima.