Odgovor iz Vlade

Iz Vlade odgovorili na Kolakušićevo otvoreno pismo: Vrijeđate i iznosite neistine, a to vam ne služi na čast

P. N.

Zvonimir Frka-Patešić / Foto: D. JELINEK

Zvonimir Frka-Patešić / Foto: D. JELINEK

S obzirom na Vaše motive, metodologiju i očigledno zlonamjerne konstrukcije držimo da bilo kakva vrsta argumentirane rasprave ili racionalnog osporavanja Vaših navoda ne bi imala nikakvog smisla.Predstojnik Ureda Predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić odgovorio je hrvatskom europarlamentarcu Mislavu Kolakušiću koji je u otvorenom je pismu žestoko napao Vladu tvrdeći kako administracija premijera Andreja Plenkovića krši osnovna ljudska i politička prava građana


– U svojem pismu upućenom predsjedniku Vlade 26. listopada naveli ste isključivo netočne tvrdnje i niz neutemeljenih, ničim potkrepljenih optužbi na radun predsjednika Vlade i drugih osoba, tijela i institucija. Od izbora za zastupnika u Europski parlament više vas praktički nema u hrvatskom političko-medijskom prostoru, a ne primjećuje se ni vaš glas na europskoj razini. Stoga se stječe dojam da ste željni pažnje, pa ste odlučili napisati pismo u kojem vrijeđate i iznosite neistine, što Vam ne služi na čast. S obzirom na Vaše motive, metodologiju i očigledno zlonamjerne konstrukcije držimo da bilo kakva vrsta argumentirane rasprave ili racionalnog osporavanja Vaših navoda ne bi imala nikakvog smisla. Ono što možemo potvrditi jest da niste predmet interesa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, da on ne krsi ičija ljudska ili građanska prava i da sigurno ne utječe na rad neovisnih institucija – stoji u odgovoru koji potpisuje Frka Petešić.


Podsjetimo, Kolakušić je u otvorenom pismu napisao:
“Danas, godinu dana nakon završetka postupka kandidiranja i izbora za Predsjednika Republike, građani koji su se samoinicijativno organizirali i prikupljali potrebne potpise sukladno svim pozitivnih propisima i zakonima Republike Hrvatske i Europske unije, dobivaju prijetnje kaznenim postupcima i pozivaju se na obavijesne razgovore s naznakom da se radi o kaznenom djelu vrijednosti od nekoliko desetaka kuna (nekoliko eura). Iako se radi o izvidima u prekršajnom postupku u pozivima za obavijesne razgovore namjerno je navedeno da se radi o kaznenom postupku da bi zastrašivanje građana bilo što višeg stupnja. Prijeti im se kaznama koje su u visini njihove godišnje mirovine. Upozoravam Vas da se radi o nezakonitom i neopravdanom progonu od strane Državnog odvjetništva i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, koji temeljem očigledno neistinitih i nezakonitih prijava Državnog izbornog povjerenstva na čelu s notornim Đurom Sessom zastrašuju građane i vrše politički progon terećenjem za nepostojeće i iskonstruirane prekršaje.”