Iz diplomatskih izvora

Iz MVPEI-a zvali veleposlanike da na komemoraciju u Jasenovcu dođu s Plenkovićem, a drugu komemoraciju izbjegnu

P. N.

U telefonskom pozivu koji je upućen sa Zrinjevca, veleposlanicima šest navedenih država rečeno je da će njihov dolazak na komemoraciju antifašista i manjinaca Vlada shvatiti kao izraz nepoštovanja države domaćinaDiplomatski izvori neslužbeno su potvrdili Jutarnjem listu da ih je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova zvala i nagovarala da idu samo na službenu, državnu komemoraciju u Jasenovcu, a ne i onu u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i predstavnika naroda žrtava jasenovačkog logora.


Veleposlanici šest država – SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Austrije – prije prošlotjednih odvojenih komemoracija jasenovačkim žrtvama primili su telefonski poziv iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, piše Jutarnji list.


U tom je pozivu s vrlo visoke razine u Ministarstvu od njih zatraženo da dođu isključivo na službenu Vladinu komemoraciju koja se održavala u nedjelju 14. travnja i izričito je zatraženo da ne dolaze na komemoraciju koju su dva dana ranije, 12. travnja, organizirali Savez antifašističkih boraca i predstavnici naroda žrtava jasenovačkog logora.
U telefonskom pozivu koji je upućen sa Zrinjevca, veleposlanicima šest navedenih država rečeno je da će njihov dolazak na komemoraciju antifašista i manjinaca Vlada shvatiti kao izraz nepoštovanja države domaćina. 


Vijest da je od šest veleposlanika utjecajnih država izričito zatraženo da bojkotiraju komemoraciju antifašista i predstavnika naroda žrtava Jasenovca, kako neslužbeno doznaje Jutarnji iz razgovora s više diplomatskih izvora, izazvala je u diplomatskom zboru u Hrvatskoj prilično zaprepaštenje.


Taj je poziv prije svega doživljen kao nedopustiv pokušaj zemlje domaćina da instrumentalizira strane veleposlanike za svoje dnevno-političke potrebe, ali i kao jasan pokazatelj odnosa Vlade prema narodima žrtvama ustaškog logora i antifašizmu. 


Iz diplomatskih izvora se doznaje da je veleposlanike zvala jedna od dviju državnih tajnica i najbližih suradnica ministrice Marije Pejčinović Burić – Andrea Metelko Zgombić. U hijerarhiji MVEP-a državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić i državna tajnica za europske poslove Andrea Metelko Zgombić odmah su iza ministrice.


Prvu informaciju da su strani veleposlanici odvraćani od dolaska na komemoraciju koju organiziraju antifašisti i predstavnici naroda žrtava logora Jasenovac iznio je u govoru na jasenovačkoj komemoraciji predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus.


“Čak se dogodilo i to da su visokopozicionirani ljudi u MVEP-u zvali ambasadore da ne prisustvuju ovoj našoj komemoraciji. To je vrhunac svega”, rekao je Kraus u iznimno oštrom govoru 12. travnja ispod spomenika jasenovačkim žrtvama. Iz Ministarstva vanjskih poslova tu su tvrdnju hitro demantirali.


U odgovoru Jutarnjem, poslanom nekoliko sati nakon Krausova govora, 12. travnja, MVEP je potvrdio da su kontaktirali s nekolicinom veleposlanika uoči obilježavanja obljetnice proboja jasenovačkih logoraša, ali su odlučno opovrgnuli da je smisao tih kontakta bio odvraćanje od dolaska na komemoraciju antifašista i manjinaca.


Nitko od diplomata koji su primili poziv iz hrvatskog ministarstva neće službeno potvrditi da je do njega i došlo. Razloge izostanka službene potvrde Jutarnjem je na dan prve jasenovačke komemoracije objasnio Andreas Wiedenhoff, austrijski veleposlanik u Hrvatskoj.


“Glavno je pravilo diplomacije da se ne potvrđuje ili demantira da je uopće bilo telefonskog razgovora ili nije te da se govori o sadržaju razgovora”, odgovorili su Jutarnjem iz austrijskog veleposlanstva, piše Jutarnji list.