Vrhovni sud

IVO SANADER IDE U ZATVOR Županijski sud potvrdio da je izdao dovedbeni nalog za ex premijerom

Hina

Ivo Sanader / Foto: Novi list

Ivo Sanader / Foto: Novi list

To znači da će policija Sanadera tražiti u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici, a ako ga ne pronađu slijedi raspisivanje tjeraliceNOVO! Zagrebački Županijski sud u četvrtak je potvrdio da je izdao dovedbeni nalog za bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska na više od pet godina.


»Dobili smo rješenje Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora jer je kazna veća od pet godina, a samim time se radi o situaciji kada se primjenjuje obligatorni istražni zatvor«, kazao je za Hinu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.


Dodao je da je nakon rješenja Vrhovnog suda o određivanju obligatornog istražnog zatvora Županijski sud »izdao dovedbeni nalog i proslijedio ga nadležnoj policijskoj postaji po mjestu stanovanja osuđenog Sanadera«.
To znači da će policija Sanadera tražiti u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici, a ako ga ne pronađu slijedi raspisivanje tjeralice.


Devčić je kazao da se iz rješenja Vrhovnog suda ne vidi koliko je Sanaderu povećana kazna, osim da je veća od pet godina.


—-


Na Vrhovnom sudu u četvrtak je završeno trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska kojom je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna, a prema neslužbenim informacijama Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina.


Pozivajući se na neimenovane izvore iz visokih pravosudnih krugova mediji su u četvrtak poslijepodne objavili da je Vrhovni sud prihvatio žalbu tužiteljstva i Sanaderu povisio kaznu na šest godina, što bi značilo da ide u zatvor.


No, glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić kazao je da nema takvu informaciju.


»Nakon razmatranja žalbi tužiteljstva i obrane vijeće Vrhovnog suda donijeti će odluku. Ako je preinačenom presudom izrečena kazna od pet ili više godina vijeće bi moralo odrediti i obligatorni istražni zatvor«, kazao je Pajalić za Hinu.


Obrana se žalila zbog bitnih povreda kaznenog postupka te tražila ukidanje nepravomoćne presude, dok se Uskok žalio na visinu kazne.


Pored bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni i Mladena Mlinarevića za kojeg je utvrđeno da je za Sanadera izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire.


Mlinarević i Fiolić su na prvom suđenju osuđeni na godinu dana uvjetno, a kazna im je zamijenjena radom za opće dobro.


Tužiteljstvo je tvrdilo da su Sanader i Mlinarević preblago kažnjeni pa su od Vrhovnog suda tražili da preinači odluku o kazni. Za bivšeg premijera tražili su najvišu propisanu kaznu od deset godina, jer smatraju da je u njegovom slučaju riječ o ”najtežem obliku političke korupcije koju je sam osmislio te je u realizaciji bio uporan i ustrajan, kao što je uporan i ustrajan u njenom prikrivanju”.


Za Mlinarevića tvrde da su on i Sanader svojim ponašanjem na suđenju pokazali da nije bila riječ o ishitrenom ponašanju, već o ”korupciji kao stilu života”.


Bivši premijer se, kao ni njegovi suoptuženici Mlinarević i Fiolić, nije pojavljivao na sjednicama sudskog vijeća kojim predsjeda sutkinja Vesna Vrbetić. Sudac izvjestitelj je bio Žarko Dundović, a u vijeću je bio i sudac Marin Mrčela. Optužbu u spisu koji broji 7.000 stranica zastupa Tamara Laptoš, nekadašnja ravnateljica, a sada zamjenica ravnatelja Uskoka.


Milijuni u kartonskoj kutiji


Sanader je nepravomoćnom presudom po Uskokovoj optužnici proglašen krivim da je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću i njegovim tvrtkama da 2009. godine po znatno višoj cijeni od tržišne Ministarstvu regionalnog razvoja proda zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici. Prema presudi, državni proračun je zbog prenapuhane cijene oštećen za 15 milijuna kuna, dok je Sanader od Fiolića dobio proviziju od 17 milijuna kuna.


Bivšem predsjedniku HDZ-a ujedno je i naloženo vraćanje primljenih 17 milijuna kuna, a razliku u cijeni od 15 milijuna kuna u državni proračun bi solidarno trebali nadoknaditi Sanader i Fiolić te njegove dvije tvrtke. Tim tvrtkama je izrečena i novčana kazna u iznosu od 120.000 kuna.


Fiolić je priznao da je uz Sanaderovu pomoć prodao zgradu na temelju lažnog elaborata te je izjavio kako je Sanaderu u kartonskoj kutiji odnio 10 milijuna kuna i milijun eura u njegovu kuću u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici.


Bivši premijer je sve optužbe u ovom slučaju odbacio kazavši da je Uskok ucjenjivao njegove suoptuženike, a optužbu niječe i Mlinarević.


Suđenje u aferi Planinska trajalo je od travnja 2013. do travnja 2018. godine, a učestalo je prekidano zbog Sanaderove bolesti. On je u međuvremenu tijekom tog postupka izašao iz pritvora nakon što je Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu za afere Hypo i Ina – MOL, dok je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu za aferu Fimi Media. U tijeku je ponovljeno suđenje u aferama Ina-MOL i Fimi Media.


Sanader je u listopadu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo, dok je nepravomoćno oslobođen optužbi za aferu HEP-Dioki.