UGLEDNI ZNANSTVENIK PREDVIĐA

Ivan Đikić: “Sljedeći mjesec moglo bi doći do preliminarnog odobravanja cjepiva, budimo oprezni i strpljivi još mjesec, dva”

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ako se obistine optimistične najave, kraj godine moglo bi obilježiti cjepivo protiv koronavirusa, tzv. oxfordsko, kojim bi se cijepile najrizičnije skupine, prije njegova puštanja u opću primjenu koja je najavljena za početak 2021. godine.RIJEKA – Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, od početka pandemije uključen je u javne rasprave o koronavirusu, a ovaj svjetski poznati istraživač tumora od proljeća je dio svog njemačkog laboratorija preusmjerio na istraživanje virusa SARS-CoV-2. Za Novi list Đikić je kratko komentirao aktualno stanje sa širenjem pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.


– Brojevi zadnjih par tjedana pokazuju da se virus sve više i brže širi te izgleda da smo prešli u tzv. horizontalnu fazu širenja, gdje uopće ne možete izolirati izvore zaraze jer se virus širi oko nas nekontrolirano. Također, uzlazni trend brojeva ukazuje da smo na početku drugog vala i očekivanje je da će brojevi još rasti tijekom jeseni i zime, pogotovo ako nećemo primjenjivati pravilne mjere. Svaka zemlja mora pripremiti svoje mjere na temelju točnih podataka o širenju virusa te svojim mogućnostima, upozorava Đikić.


Na pitanje bi li Hrvatska obuzdala širenje virusa restriktivnijim mjerama koje su na snazi u većem dijelu Europe, Đikić kaže kako restriktivnije mjere koje se primjenjuju daju učinak. Najlošije je, prema njegovom mišljenju, imati restriktivne mjere koje primjenjuje manji dio populacije.


Blokada zdravstva
– Pozitivan primjer zajedničkog djelovanja vlade i građana je Novi Zeland gdje su restriktivne mjere uistinu djelovale, a Argentina je primjer rupa u mjerama i daljnjem širenju zaraza. U Hrvatskoj su na proljeće restriktivne mjere djelovale. Sadašnje mjere nisu djelotvorne jer ih veći dio populacije ne primjenjuje. Trebamo raditi na pravilnoj komunikaciji i poticanju odgovornosti i aktivnosti većeg broja građana da aktivno sudjeluju, smatra Đikić.


Predstojeća zima, kako ističe, bit će ogroman izazov za Hrvatsku s gospodarske i socijalne strane zbog moguće ugrožene egzistencije radnika i vlasnika manjih firmi, restorana i drugih uslužnih djelatnosti. I u zdravstvenom sustavu Đikić zbog velikog broja zaraženih predviđa blokadu potrebnih usluga pacijentima oboljelima od drugih bolesti zbog nedostatka sestara i liječnika, njihove preopterećenosti, nedostatka lijekova, tehnologija i materijala.


– Jedini pravi odgovor je zajedničko djelovanje Vlade i građana na istim smjernicama. Pri tome Vlada ima odgovornost pripremiti programe kojima ćemo odgovoriti na sve te izazove u cijelom spektru problema u društvu. To nije lagan posao. Čuli smo od ministra Marića da su ukupni dugovi u zdravstvu preko 10 milijardi kuna. Mislim da premijer Plenković treba pokazati svoje liderske sposobnosti jer sadašnje opasnosti nadilaze ulogu Stožera civilne zaštite, budući da ovo nisu samo zdravstveni problemi. Lideri u vodećim zemljama Europske unije, svi preuzimaju odlučujuću ulogu jer sveobuhvatnim mjerama blokiramo širenja virusa, a u isto vrijeme ulažemo i spašavamo i gospodarstvo i socijalno ugrožene. Angela Merkel u ponedjeljak je naglasila da je svaki dan važan, objašnjava Đikić.


Oprez i strpljenje


Ako se obistine optimistične najave, kraj godine moglo bi obilježiti cjepivo protiv koronavirusa, tzv. oxfordsko, kojim bi se cijepile najrizičnije skupine, prije njegova puštanja u opću primjenu koja je najavljena za početak 2021. godine. Đikić podsjeća da svi dosadašnji rezltati ispitivanja ukazuju na pozitivne odjeke kliničkih ispitivanja cjepiva kojih u završnim fazama ima 11 različitih vrsta na svijetu.


– Među njima je najviše napredovalo cjepivo napravljeno u suradnji sveučilišta Oxford i AstraZenece. Najave iz Oxforda su vrlo pozitivne i govore da bi sljedeći mjesec moglo doći do preliminarnog odobravanja za vrlo limitirane grupe koje će se cijepiti, a za širu javnost odobrenje će najvjerojatnije biti početkom 2021. godine.


Trebamo pričekati konačne rezultate koji su u slijepim ispitivanjima, te biti vrlo oprezni i strpljivi još mjesec, dva. Tek na temelju tih podataka moći ćemo točno znati koliko je djelotvorno i dugotrajno novo cjepivo koje, naravno, mora biti sigurno i ne štetiti, zaključuje Đikić.