Kriva metodologija

“Iskrivljena slika ECDC-a zbunjuje goste. Cijelu su obalu stavili u narančastu zonu, a brojke su u zelenom”

Alenka Juričić Bukarica

Njemačka promatra epidemiološku sliku Hrvatske po županijama još od prošle godine, a taj princip od svibnja je usvojila Austrija, što je urodilo ranijim ukidanjem ograničenja za putovanja u Hrvatsku, kaže Veljko OstojićIspod razine od 50 novozaraženih na sto tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana je 17 županija u Hrvatskoj.


Od obalnih županija u zelenom su, znatno ispod granice od 50 novozaraženih na sto tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana, uz Istarsku županiju i Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska.


Unatoč tome, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) prošlog je tjedna kod ažuriranja cijeli obalni dio Hrvatske ostavio u narančastoj zoni, ukazali su u Hrvatskoj udruzi turizma (HUT).
O tome da Hrvatsku treba sagledavati na razini županija dogovarao je i premijer Andrej Plenković, kao i resorna ministrica Nikolina Brnjac na sastanku s austrijskom ministricom.


Hrvatsku kroz županije sagledava i njemački Institut »Robert Koch«.


– Njemačka promatra epidemiološku sliku Hrvatske po županijama još od prošle godine, a taj princip od svibnja je usvojila Austrija, što je urodilo ranijim ukidanjem ograničenja za putovanja u Hrvatsku.


Iskrivljena slika kakvu prikazuje ECDC bespotrebno zbunjuje i naše turiste na emitivnim tržištima, ali i njihove vlasti, apelirao je Veljko Ostojić, direktor KUH-a.