Hladni rat dva brda

Ipak neće doći do susreta Milanovića i Plenkovića u četvrtak u Jasenovcu. Premijer, naime, ima “unaprijed dogovorene obveze”

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Vijest za sebe bila bi da ih je Kraus uspio okupiti, ali to se, eto, neće dogoditi. U Jasenovac ide JandrokovićPremijera Andreja Plenkovića ipak neće idući četvrtak biti u Jasenovcu, na komemoraciji koju organizira Židovska općina Zagreb. Plenković se opravdao »unaprijed dogovorenim obvezama«.


Tako je otpala mogućnost da se on tamo nađe s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji je prihvatio poziv Ognjena Krausa, kako je izjavio u četvrtak, »prijatelja i braće Židova«.


S obzirom na trenutačno hladnoratovske odnose između Milanovića i Plenkovića, vijest za sebe bila bi da ih je Kraus uspio okupiti, ali to se, eto, neće dogoditi. No, na obilježavanju Jom Hašoa, Dana sjećanja na holokaust, u Jasenovcu će vjerojatno prisutan biti predsjednik Sabora Jandroković.
– Mislim da bi bilo vrijedno otići, dogovorit ćemo se, izjavio je jučer Jandroković. I on je tijekom godina imao vrlo žestoke sukobe s Milanovićem, ali u posljednje vrijeme njih dvojica nisu javno polemizirala.


Gotovo cijela hrvatska politika bila je jučer u Jasenovcu, kako bi na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora odala počast žrtvama. Učinili su to povodom obljetnice proboja posljednjih logoraša predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković s nekoliko svojih ministara, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, izaslanstva SDP-a, Možemo, Socijaldemokrata… I Stjepo Bartulica, član Predsjedništva Domovinskog pokreta, zapalio je svijeću u podnožju spomenika »Kameni cvijet«. Stoga se može reći da hrvatska politička elita ima skoro unisono negativan, osuđujući stav u odnosu na režim NDH, kao i da izražava pijetet prema njegovim žrtvama.


Istina, nisu svi nabrojeni zajedno hodali do spomenika, kod kojeg je u sklopu državne komemoracije održan prigodan program. Ali, kako je naglasio Jandroković, »puno važnije od toga tko se kada poklonio žrtvama jest da obilježavamo ovaj dan i da Hrvatska ima jasan stav o antifašizmu i osuđuje zločine počinjene u ime NDH«.