Prestižno priznanje

Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica nagrade Vaclav Havel za ljudska prava

Hina

Foto YIHR

Foto YIHRZAGREB Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je prestižne nagrade Vaclav Havel koju od 2009. dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe, priopćila je u ponedjeljak ta organizacija.


Inicijativi mladih za ljudska prava nagrada je uručena danas na svečanosti u Strasbourgu, a osim Inicijative nagradu je dobio Ilham Tohti, zagovarač i branitelj prava zajednice Ujgura u Kini, dok je Buzurgmehr Jorov, odvjetnik koji je u Tadžikistanu branio i stao u zaštitu brojnih političkih zatvorenika, bio u užem izboru za dodjelu nagrade.


Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Ivan Đurić rekao je na svečanosti dodjele nagrade da će Inicijativa u čitavoj regiji nastaviti raditi na kreiranju budućnosti i društava u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama, već na osobnim iskustvima i znanju.
Nagrada Vaclav Havel za Inicijativu mladih za ljudska prava predstavlja motivaciju da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država zapadnog Balkana nastoje narušiti mir u regiji, ali i da kreira još više mogućnosti za građane i građanke da kroz regionalne razmjene i dijalog jačaju suradnju između društava i država regije.


Inicijativa će, ističu, nastaviti poticati i proces suočavanja sa prošlošću, bez čega društva u regiji ne mogu postići trajan i održiv mir.


Nagrada Vaclav Havel dodjeljuje se od 2009. organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u području ljudskih prava u Europi i svijetu.


Do 2013. godine nagrada je nosila naziv “Nagrada Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe za ljudska prava”, nakon čega je preimenovana u “Nagrada Vaclav Havel”, u znak sjećanja na nekadašnjeg predsjednika Čehoslovačke i Češke Republike.