Imovinska kartica

Ima on, imat ćete i vi? Plenkoviću od početka mandata plaća narasla za 4.000 kuna

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićPremijer Andrej Plenković u zadnjim danima 2019. godine izmijenio je svoju imovinsku karticu. Unio je korekciju plaće koja mu je opet porasla. Ona sada iznosi 22.004 kuna neto, dok je u imovinskoj kartici iz prethodne godine njegova premijerska plaća iznosila 21.655 kuna. Kada je stupio na tu dužnost krajem 2016. plaća mu je iznosila 18.236. kuna, javlja tportal.


U imovinsku karticu unesena je i promjena radnog statusa premijerove supruge, Ane Maslać Plenković, šefice službe za pravne poslove u Saboru. Ana Maslać Plenković od veljače 2018. godine je na odobrenom mirovanju radnog odnosa.


To znači da se Maslać Plenković, nakon što je prošla godina dana porodiljnog dopusta na kojem je bila nakon što je u veljači 2017. rodila svoje drugo dijete – kćer Milu, zatražila mirovanje radnog odnosa tijekom kojeg neće primati plaću.
Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je Plenković i naveo u izmjeni imovinske kartice, nakon što je iskorišteno pravo na rodiljni i roditeljski dopust jedan od zaposlenih roditelja ima pravo ne raditi do navršene 3. godine života djeteta.


Za to vrijeme prava i obveze zaposlenog roditelja iz radnog odnosa miruju, a pravo na obvezno zdravstveno osiguranje te pravo na mirovinsko osiguranje ostvaruje se prema propisima kojima je uređeno to pravo.


S obzirom na to da kćer Plenkovićevih u veljači ove godine navršava tri godine, pretpostavlja se da će se premijerova supruga nakon toga vratiti na svoje radno mjesto u Saboru, piše tportal.