Pregovori traju

Ima li Plenković većinu i hoće li rebalans proći u Saboru? “Nema dogovora, još nisam odlučila”

Dražen Ciglenečki

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Sve je više indicija da će HDZ ići na glasovanje o rebalansu bez ispunjenja Čačićevih zahtjeva. To će značiti da su reformisti odustali od svog uvjeta ili da je HDZ osigurao većinu i bez njihZAGREB – Za samo dva dana u Saboru će se glasovati o prijedlogu rebalansa državnog proračuna, a još uvijek se ne zna hoće li taj dokument podržati najmanje 76 zastupnika.


U HDZ-u tvrde da je sve u redu, predsjednik njihovog Kluba zastupnika Branko Bačić u ponedjeljak je izjavio da je parlamentarna većina stabilna. Ali, činjenica je da i dalje nema dogovora o formiranju većine u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, što je predsjednik Reformista Radimir Čačić prije dva tjedna postavio kao uvjet za njihov glas za rebalans državnog proračuna, te da stoga nije sigurno kako će uopće u petak postupiti Natalija Martinčević.


Ona sama nam je to jučer potvrdila.
– Ne znam još hoću li glasovati za rebalans, razgovaramo, dogovora još nema, kratko nam je rekla saborska zastupnica Reformista, koja u Saboru mijenja Čačića.


Nacionalno i lokalno


Sve je, međutim, izvjesnije da postizbornog dogovora u Varaždinskoj županiji u sljedeća dva dana neće niti biti. Već prošlog tjedna su iz HDZ-a, ali i iz drugih stranaka većine u Saboru, stizale vijesti da premijer Andrej Plenković neće popustiti pred Čačićevim ultimatumom i da se HDZ neće odreći suradnje s Ivanom Čehokom u Varaždinskoj županiji u zamjenu za prolazak rebalansa državnog proračuna. Novoizabrani župan Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, jučer je to gotovo eksplicitno rekao. U intervjuu za N1 televiziju, Stričak je ponavljao Plenkovićevu tezu da se mora odvojiti nacionalnu i lokalnu politiku, a dogovor o većini u Županijskoj skupštini, naglasio je, bit će postignut do 24. lipnja, kada se održava konstituirajuća sjednica.


Stričaku, inače, većina nije nikakav problem jer je može složiti ili s Čehokom, ili s Reformistima. Što se, pak, Sabora tiče, sve je, dakle, više indicija da će HDZ ići u petak na glasovanje bez prethodnog ispunjenja zahtjeva Radimira Čačića. Ako tako na kraju doista i bude, značit će to da su Reformisti odustali od svog uvjeta ili da je HDZ osigurao podršku oporbenog zastupnika, kojim bi nadomjestili Nataliju Martinčević za slučaj da ona glasuje protiv rebalansa ili bude suzdržana. Naravno, moguće je i da HDZ u posljednji trenutak odgodi ovo glasovanje ako procijene da nemaju sigurnih 76 zastupnika. Neizglasavanje rebalansa državnog proračuna predstavljalo bi težak politički udarac za Vladu i HDZ, ali ne bi odmah izazvalo krizu vlasti. Rebalans bi zastupnici mogli prihvatiti i iz drugog ili trećeg pokušaja.


U gradu sa SDP-om


Koalicijski partneri HDZ-a ne raspolažu s informacijama što se točno događa između njih i Čačića. Čuli su Bačića kako govori da je parlamentarna većina stabilna, ali kada smo s nekima od njih jučer razgovarali, nisu nam znali reći kako to HDZ misli odobrovoljiti reformiste ili pronaći nekog takozvanog žetončića. »Čekamo, ne znamo ništa«, kazala su nam dva saborska zastupnika koji su saveznici HDZ-a. Htjeli bi da im iz HDZ-a otkriju kako se stvari razvijaju, ali jasno je da su premijer Plenković i njegovi suradnici na sebe preuzeli rješavanje pitanja parlamentarne većine.
Zanimljivo je da su se u Varaždinu Reformisti već dogovorili sa SDP-om.


Varaždinsko Gradsko vijeće je konstituirano i za predsjednicu je izabrana Zdravka Grđan s liste Reformista, koja je bila njihova kandidatkinja za gradonačelnicu. Reformisti će sudjelovati u obnašanju gradske vlasti u Varaždinu, u kojem je gradonačelnik Neven Bosilj iz SDP-a, a bore se i da uđu u županijsku vlast, u kojoj je glavni HDZ.


HDZ popustio Hrebaku u Bjelovarskoj županiji

Osim u Varaždinskoj, HDZ se i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji našao u raskoraku s jednim nacionalnim partnerom. Nisu mjesto predsjednika Županijske skupštine željeli prepustiti HSLS-u, s kojim će formirati većinu u tom predstavničkom tijelu, pa je Dario Hrebak prekinuo pregovore s lokalnim HDZ-om i javno kritizirao njihovog šefa Miru Totgergelija, inače kolegu iz Sabora.
Ali, premda predsjednik HSLS-a nije, poput Čačića, prijetio zaoštravanjem na državnoj razini, HDZ je ipak odlučio napraviti korak natrag. Sutra će se konstituirati Županijska skupština, a Totgergeli je pristao da mjesto njezinog predsjednika pripadne HSLS-u. Jučer je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Bjelovara i za predsjednika je izabran Nenad Martinovski iz HDZ-a. Bjelovarski gradonačelnik Hrebak već je ranije najavio da će HDZ-u dati tu poziciju, ali zanimljivo je da je u većinu privukao i HSS, koji je bio u predizbornom savezu s Damirom Bajsom koji je sada u oporbi. Tako je jedan potpredsjednik Gradskog vijeća iz HSLS-a, a drugi iz HSS-a. Hrebak očigledno nije htio da mu većina ovisi o HDZ-u, pa ju je podebljao s HSS-om.