Vremenska prognoza

Idućih dana će vam često trebati kišobrani, na sjevernom Jadranu puhat će jaka bura

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Uz promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme treba računati na povremenu kišu, češću u drugom dijelu dana. Vjetar mjestimice umjeren sjeveroistočniIdućih dana bit će prilično kišovito, ali i hladnije nego smo navikli u posljednje vrijeme. HRT-ov meteorolog Zoran Vakula je ovaj put nadolazeće vremenske prilike odlučio najaviti – stihovima.


Na 100. godišnjicu rođenja od mnogih voljenoga svetoga pape nekima na Jadranu čak ni ujutro nisu trebale čarape, ali su tijekom dana mnogima dobro došle sunčane naočale i kape. I sljedećih će promjenljivih dana, koji će rijetkima biti sasvim bez mana. U utorak i srijedu i zbog često potrebnih kišobrana, a na Jadranu, osobito sjevernom – i burobrana. Temperatura zraka bit će većinom malo niža, i u mnogim mjestima od dosadašnje prosjeku bliža, a u petak bi čak prilično niska mogla biti jutarnja najniža.


Utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljiv i nestabilan. Mjestimice će biti kiše, u drugom dijelu dana i u obliku pljuskova s grmljavinom. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka i do 15 °C, a najviša dnevna oko 23 °C. Podjednaka ili ujutro malo niža temperatura zraka bit će u središnjoj Hrvatskoj. Uz promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme treba računati na povremenu kišu, češću u drugom dijelu dana. Vjetar mjestimice umjeren sjeveroistočni.
U gorskim predjelima umjereno i pretežno oblačno, a povremene kiše bit će osobito poslijepodne i navečer. Na sjevernom Jadranu promjenljivo, mjestimice uz malo kiše, pa i u obliku lokalnog pljuska. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni vjetar, na moru umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Temperatura bez veće promjene u odnosu na ponedjeljak.


I u Dalmaciji promjenljivo, ali postoji veća vjerojatnost nego u ponedjeljak da ponegdje padne malo kiše, pa i u obliku pljuskova. Puhat će slab do umjeren vjetar, većinom jugo; a more će biti malo do umjereno valovito. Najviša temperatura između 24 i 27 °C, a najniža na obali oko 20 °C.


Podjednako razmjerno toplo i na jugu Hrvatske, gdje, uz promjenjivu naoblaku, također treba računati na poneki pljusak praćen grmljavinom ili barem malo kiše. Puhat će slabo i umjereno jugo te bura, koja bi prema kraju dana mogla biti i jača.”


U srijedu će kiše još biti osobito u istočnoj Hrvatskoj i Lici, dok će drugdje u unutrašnjosti prestati, uz smanjenje naoblake. U četvrtak i petak prevladavat će sunčano. U srijedu će zapuhati umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, koji će u petak oslabjeti. Temperatura u manjem padu, a najsvježije će biti u petak ujutro.


Na Jadranu u srijedu povremeno kiša, pogotovo u Dalmaciji, gdje može biti i grmljavine, a zatim razvedravanje. Puhat će jaka, podno Velebita u srijedu i olujna bura, koja će u petak slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.