Državni budžet

IDS-u prošao amandman, ali ipak neće dići ruke za proračun Plenkovićeve Vlade: ‘Objektivno, to nam je premalo’

Dražen Ciglenečki

Vlada je prihvatila amandman IDS-a o obnovi policijske postaje u Poreču, no to ne znači da će IDS-ovci dići ruke za proračun Plenkovićeve Vlade. »Mi smo opozicijski klub zastupnika, a kako državni proračun nije ni reformski, niti razvojni, ne možemo mu dati podršku«, rekao je IDS-ov Tulio DemetlikaZAGREB – Klub zastupnika IDS-a svake je godine u mandatu Vlade Andreja Plenkovića predlagao amandmane na državni proračun, ali do jučer su im svi bili odbijeni. No, Vlada je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici prihvatila pet amandmana, a jedan je od njih bio IDS-ov.


Zahvaljujući tome će se u državnom proračunu za 2021. izdvojiti deset milijuna kuna za obnovu policijske postaje u Poreču. IDS-ovci su predložili da se ta financijska sredstva osiguraju na način da se ista svota oduzme Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, ali Vlada je smatrala da to ipak ne bi bilo primjereno, pa su deset milijuna kuna pronašli tako da su stavku izgradnje i održavanje zgrada Ministarstva unutarnjih poslova umanjili za deset milijuna kuna. Zanimljivo, Vlada je odlučila prihvatiti IDS-ov amandman pod rednim brojem jedan, odbacili su ostalih 38.


Naravno, u IDS-u, koji je ove godine prvi put pokušao u državni proračun »ugurati« policijsku postaju u Poreču, zadovoljni su što su uspjeli barem malo utjecati na taj dokument.


Derutna zgrada
– Riječ je o derutnom objektu u samom središtu Poreča, u koji se godinama nije ništa ulagalo. Stoga predstavlja estetsko ruglo, ali i nije siguran za djelatnike i građane. Toj je policijskoj postaji potrebna potpuna rekonstrukcija i zato smo išli s tim amandmanom. Eto, napokon nam je jedan prošao od kada je Andrej Plenković predsjednik Vlade. Premda su svi projekti za koje smo ulagali amandmane imali svu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, i jedinice lokalne samouprave su bile predvidjele dio novca za njihovu realizaciju, rekao nam je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Tulio Demetlika.


Međutim, u IDS-u smatraju da je samo ovaj amandman premalo da bi sa svoja tri glasa podržali državni proračun za iduću godinu.


– Objektivno, ovo nam ne znači ništa. Mi smo opozicijski klub zastupnika, a kako državni proračun nije niti reformski niti razvojni, ne možemo mu dati podršku. Ne isključivo zbog policijske postaje u Poreču, koliko god nam bila važna njezina obnova. Postoji, recimo, u centru Poreča i jednako ruševno sjedište lučke uprave, za koje nema mjesta u proračunu. Kažu nam iz Vlade da se za lučke kapetanije istarski gradovi jave na natječaj. Učinit će to, ali upitno je hoće li dobiti neka sredstva ili ne, ističe Demetlika, koji nam je kazao da nitko iz Vlade i HDZ-a nije »opipavao« zastupnike IDS-a ne bi li doznali jesu li spremni dići ruku za državni proračun.


Ništa od presedana


Dakle, neće se dogoditi presedan da oporbena stranka glasuje u Saboru za proračun. Neće to napraviti niti Klub SDP-a, iako je Vlada usvojila dva amandmana njihove zastupnice Vesne Nađ. Ona je namaknula 450 tisuća proračunskih kuna za prevenciju nasilja nad i među mladima, s tim da ih Vlada nije, kao što je to Vesna Nađ htjela, uskratila organizatorima obilježavanja Spomendana na Bleiburg i Križni put. Radije su za 450 tisuća kuna smanjili sredstva za Vladu, pod stavkom administracija i upravljanje. Vesna Nađ je osigurala i 500 tisuća kuna za unapređenje zaštite žrtava nasilja u obitelji, Vlada je odobrila da se toliko manje uloži u obnovu voznog parka. Vlada je upalila zeleno svjetlo i za amandmane Marijane Petir, neovisne zastupnice izabrane na listi HDZ-a, te Žarka Tušeka iz HDZ-a. Potonji je ishodio dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za prvu fazu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zabok – Krapina – državna granica sa Slovenijom. Bez dva milijuna kuna zato je ostala uskraćena HŽ Infrastruktura za aktivnosti izgradnje novih pruga i kolosijeka. Sve druge amandmane, ukupno 331, od kojih 150 Mostovih, Vlada je odbila. O državnom proračunu će zastupnici glasati sutra.


Sutra rasprava o opozivu Tomislava Ćorića


Već sutra će zastupnici raspravljati o prijedlogu oporbenih stranaka, kojem se nije pridružio jedino IDS, da se izglasa nepovjerenje ministru Tomislavu Ćoriću. Premda je premijer Andrej Plenković imao pravno uporište da odgađa to još petnaestak dana, odlučio je da se zahtjev za opoziv njegovog ministra što prije stavi ad acta.


Jednako je učinio nedavno u slučaju interpelacije o radu Vlade vezano za projekt vjetroelektrane Krš-Pađene, gdje je Ćorić također bio glavna meta. Nema, međutim, Plenković isti pristup prema svim opozicijskim inicijativama. Primjerice, prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi se bavilo određenim aspektima afere Janaf, a koji je predsjednik Vlade s indignacijom odbio, u proceduri je već mjesec i pol dana. Za dva tjedna će se ispuniti i uvjet iz Poslovnika prema kojem petina zastupnika može zatražiti raspravu o točki koja se u dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana. Oporba je najavila još dvije interpelacije, o stanju u zdravstvenom sustavu i o Projektu Slavonija.