Razočarani mostovac

I Podolnjak odustaje od politike: “Sabor postao institucija u koju građani više nemaju povjerenja”

Hina

Robert Podolnjak / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Robert Podolnjak / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Podolnjak smatra i da se 'guše neovisne institucije nadzora ustavnosti i zakonitosti' i da u Hrvatskom saboru postoji 'tiranija parlamentarne većine i diskriminacija prava opozicije'. Saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak izjavio je u četvrtak da se vraća na Pravni fakultet i da se ne namjerava ponovno kandidirati za zastupnika u Hrvatskom saboru.


“To sam svojim kolegama na katedri i u Saboru najavio prije više mjeseci. Želim raditi na znanstvenom napredovanju i do kraja godine dovršiti jednu znanstvenu monografiju”, napisao je Podolnjak na Facebooku.


Kaže da se javno zalagao za to da se ograniči broj mandata za političke dužnosti kao i za ustavne i zakonske reforme s ciljem jačanja demokracije, za prava građana, jačanje neovisnih tijela u borbi protiv netransparentnosti, sukoba interesa i korupcije te za reforme javne uprave, lokalne samouprave i pravosuđa.
“Sa žalošću konstatiram da Hrvatski sabor nije učinio ništa od svega toga, a u mnogim područjima učinjen je i korak natrag”, ustvrdio je Podolnjak.


Ocijenio je da se Ustav smatra trgovačkim ugovorom koji mogu mijenjati samo stranke u Saboru, te ustvrdio da su građani isključeni iz procesa demokratskog odlučivanja i da se građanske referendumske inicijative ‘smatraju nepoželjnim subjektom’.


Podolnjak smatra i da se ‘guše neovisne institucije nadzora ustavnosti i zakonitosti’ i da u Hrvatskom saboru postoji ‘tiranija parlamentarne većine i diskriminacija prava opozicije’.


Kao primjer nemogućnosti da se nešto promijeni na bolje naveo je inicijativu da se pravo na vodu zajamči u Ustavu, koju je potpisalo više od 50 zastupnika iz većine i opozicije, o kojoj protekli saziv Sabora nije ni raspravljao.


Procijenio je da je Hrvatski sabor postao institucija u koju građani više nemaju povjerenja, zbog političkih trgovina, prevara, ekscesa i sukoba.


Prema Podolnjakovu mišljenju sve manja izlaznost na parlamentarne izbore čini ‘upitnim legitimnost izabranih zastupnika’. Također ne vjeruje da će se nešto bitno promijeniti u sljedećem sazivu Sabora.


Kaže i da Hrvatskoj trebaju ‘gospodarske, društvene, političke reforme, novi Ustav, ustav druge republike, koji se mora donijeti uz raspravu s građanima, na referendumu’. Najavljuje da će se tome “posebno posvetiti”.