Vremenska prognoza

I dalje ništa od pravog ljeta: Novi tjedan počinje hladnijim vremenom, opet će vam trebati kišobrani

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Na Jadranu u ponedjeljak promjenjivo s kišom i pljuskovima, koji ponegdje mogu biti izraženiji“I dok je srca, bit će i Kroacije”, al’ i dalje ne stabilne vremenske situacije – napisao je vremensku prognozu za idući tjedan, u svojem stilu HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. On je nadolazeće vremenske prilike sklepao u – stihovima.


“I dok je srca bit će i Kroacije.”,
napisaše davno Antun Gustav Matoš,
nakon čijeg dana ide meteoraskoš,
uz opet nestabilne situacije,
i raznolike oblačne formacije,
iz kojih dolaze nebeske “donacije”
pa će pokisnuti mnoge lokacije,
a mogu se čuti i detonacije.


Stoga ćemo u tjednu nakon Matoševog rođendana
u Hrvatskoj i okolici imati malo stabilnih dana.
No, iako još nema garancije,
jer postoje prognostičke frakcije,
sve su vjerojatnije kalkulacije,
koje mnogima smanjuju frustracije,
a i kojekakve druge implikacije:
s početkom ljeta slijede rjeđe kišne “komplikacije”.


U nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano i vrlo toplo. Poslijepodne ponegdje mala do umjerena naoblaka. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16, a najviša dnevna između 27 i 29.


U središnjim krajevima djelomice sunčano. Sredinom dana i poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka mjestimice pljuskovi i grmljavina koji ponegdje mogu biti izraženiji. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Dnevna temperatura malo niža nego na istoku. Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo oblačno mjestimice s kišom i pljuskovima koji ponegdje mogu biti praćeni i obilnijom oborinom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 12 do 14, na moru između 16 i 18. Najviša dnevna od 20 do 23, uz obalu između 23 i 25.


Sutra u Dalmaciji pretežno sunčano i toplo, ali u njezinoj unutrašnjosti uz umjeren razvoj oblaka lokalno može biti pljuskova. Vjetar slab do umjeren zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 15 do 20, a najviša dnevna između 23 i 26 stupnjeva. Na južnom Jadranu pretežno sunčano i toplo. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Temperatura zraka slična kao na srednjem dijelu.


U ponedjeljak kišovitije i svježije, pa nastavak promjenjivog razdoblja. Povremeno će biti kiše i pljuskova, osobito u ponedjeljak, kada pljuskovi ponegdje mogu biti izraženiji i obilniji. Puhat će mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Početkom idućeg tjedna bit će manje toplo.


Na Jadranu u ponedjeljak promjenjivo s kišom i pljuskovima, koji ponegdje mogu biti izraženiji. U utorak djelomice sunčano i uglavnom suho, a pljuskova može biti većinom u unutrašnjosti Dalmacije. U srijedu pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenome moru sjeverozapadni, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.