Čišćenje

HZZO najavio veliku akciju, evo kako namjeravaju ukinuti zdravstveno za 300.000 ljudi

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Oko 300.000 osiguranika vjerojatno živi i radi izvan Hrvatske, a koriste "besplatno" zdravstvo, koje financiraju oni koji u Hrvatskoj primaju plaćePrema novom popisu stanovništva Hrvata je 2021. godine 400.000 manje nego prije deset godina, a osiguranika pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i više nego stanovnika Hrvatske.


Naizgled nemoguće? Radi se o tome da zdravstveno osiguranje koje iz svojih plaća financiraju svi zaposleni u zemlji, a tih je nešto više od 1,5 milijuna, koristi nešto više od 4 milijuna ljudi.


Dok je od 2011. godine iz Hrvatske službeno otišlo nešto više od 400.000 ljudi, tek manji dio njih odjavio je zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj i prijavio se u, primjerice, Irskoj ili Njemačkoj.


Najavljuju veliku akciju
HZZO i premijer Andrej Plenković najavljuju veliku akciju brisanja “lažnih” osiguranika. Kao opravdanje navode da je takva praksa protuzakonita, ali i da porezne obveznike u Hrvatskoj košta više milijardi kuna godišnje.


Tportal je od HZZO-a dobio podatke prema kojima na temelju nezaposlenosti u Hrvatskoj 441.367 osoba uživa zdravstveno osiguranje, a tome treba pridodati 36.395 članova obitelji nezaposlenih.


Sveukupno, 447.762 osobe u Hrvatskoj imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje zbog “nezaposlenosti”.


Pritom službeni broj nezaposlenih prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Hrvatskoj trenutno iznosi 127.648.


Ovi brojevi sugeriraju oda oko 300.000 osiguranika vjerojatno živi i radi izvan Hrvatske, a koriste “besplatno” zdravstvo, koje financiraju oni koji u Hrvatskoj primaju plaće.


Prema nekim računicama državnih tijela, sve to državni proračun godišnje košta oko dvije i pol milijarde kuna.


“Ima načina”, poručio je premijer Plenković, govoreći o ovoj situaciji i modelima njenog “rješavanja”.


Spremaju “čišćenje” evidencije


Tportal upitao je HZZ-o što spremaju u najavljenom “čišćenju” svoje evidencije?


HZZO kaže da su obvezni provjeriti okolnosti u kojima je netko postao njihov osiguranik. Također su, kažu, obvezni osporiti status osiguranika ako je netko prijavljen bez osnove.


Napominju da prema europskim propisima, koji vrijede u svim zemljama članicama EU-a, osoba može biti osigurana isključivo u jednoj državi, a kod radno aktivnih ljudi to je država u kojoj su zaposleni.


U HZZO-u kažu kako je osoba koja je, primjerice, otišla raditi u Njemačku sama dužna javiti HZZO-u da radi u Njemačkoj i da će u toj državi koristiti zdravstveno osiguranje.


Pretpostavlja se da mnogi gastarbajteri u inozemstvu plaćaju tek osnovne pakete zdravstva kako bi zadovoljili zakonsku formu, a sve medicinske tretmane koji im nisu pokriveni u inozemstvu, poput usluga zubara, dolaze riješiti u Hrvatsku, u kojoj je gotovo sve besplatno.


Evo kako ih brišemo


“HZZO svakodnevno provodi provjere u svim slučajevima u kojima postoji i najmanja indicija da je osoba zdravstveno osigurana u drugoj državi članici te je u stalnoj elektroničkoj komunikaciji s osiguravateljima u drugim državama članicama, a koja je znatno ubrzala i pojednostavila postupke provjere.


Ujedno, svakodnevno se zaprimaju upiti osiguravatelja iz drugih država članica kojima se provjerava status osoba u zdravstvenom osiguranju u Hrvatskoj.


Ako i kada se utvrdi dvostruko osiguranje, provodi se odjava osigurane osobe sa zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj”, pojašnjavaju u odgovoru tportalu.


U HZZO-u ističu da surađuju i s MUP-om te imaju pristup sustavu OIB-a. Recimo, kada HZZO primi informaciju da je osoba odjavila prebivalište u Hrvatskoj, provodi se i odjava iz sustava obveznoga zdravstvenog osiguranja.


“Na tome se radi”


“Pri tome naglašavamo da, sukladno europskim pravnim propisima, formalna odjava prebivališta iz jedne države članice te prijava prebivališta u drugoj državi članici nije preduvjet za ostvarivanje obveznoga zdravstvenog osiguranja u drugoj državi članici.


Stoga odgovornost i obveza odjave sa zdravstvenog osiguranja u državi članici iz koje osoba iseljava uvijek primarno leži na samoj osiguranoj osobi”, dodaju.


No, što konkretno planiraju u najavljenom “čišćenju” viška od 300.000 osiguranika? Akciju je najavio i ministar zdravstva Vili Beroš.


Iz HZZO-a u odgovoru tportalu kratko kažu da su im za to potrebne izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.


“Na tome se radi”, poručili su tportalu.