Pripreme za glasovanje

HZJZ objavio preporuke za provođenje lokalnih izbora: Držite distancu i dezinficirajte ruke

P. N.

Snimio VEDRAN KARUZA

Snimio VEDRAN KARUZA

Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju kasnije treba baciti u smeće i oprati ili dezinficirati rukeHrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dvije preporuke koje se tiču izbornog procesa, javlja televizija N1.


Preporuke koje se tiču lokalnih izbora u svibnju odnose na rad izbornih tijela i prikupljanje potpisa birača.


Rad izbornih tijela


Što se tiče općih preporuka za rad izbornih tijela, treba izbjegavati dodirivanje lica.
Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju kasnije treba baciti u smeće i oprati ili dezinficirati ruke.


Po ulasku u objekt treba dezinficirati ruke.


Tijekom svih aktivnosti koje poduzimaju članovi izbornih tijela i njihovih stručnih timova, svi se sudionici moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 2 metra u odnosu na druge osobe osim ako se radi o članovima istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.


Prikupljanje potpisa birača


Što se tiče općih preporuka za prikupljanje potpisa, treba izbjegavati dodirivanje lica, držati se fizičke udaljenosti od dva metra i redovno dezinficirati ruke.


Preporučuje se uspostava sustava vođenja evidencije svih prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencijamora sadržavati ime i prezime i OIB.


Dodatno se propisuje higijena prostora u kojem se prikupljaju potpisi.