Razvoj dobrosusjedstva i suradnje

Hrvatski veleposlanik u Beogradu razgovarao s Vučićem: Hrvatska i Srbija spremne za zajednički angažman i razvoj infrastrukturnih projekata

foto: REUTERS/Marko Djurica

foto: REUTERS/Marko Djurica

Predsjednik Srbije "istaknuo je očekivanje da će u budućnosti, kroz međusobno uvažavanje, biti prevladane prepreke nastale iz različitog shvaćanja prošlosti..."BEOGRAD – Odnosi Srbije i Hrvatske važni su za cijelu regiju i zato se treba posvetiti razvoju dobrosusjedstva i suradnje, te prevladavanju prepreka proizašlih iz različitog gledanja na prošlost, poruka je s današnjeg razgovora srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića i hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića.


Vučić i Biščević razgovarali su o potrebi da se dvije zemlje posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa i jačanju suradnje, jer su odnosi Srbije i Hrvatske od značaja za cijelu regiju, naglašeno je u priopćenju iz Vučićeva ureda za medije.


Predsjednik Srbije “istaknuo je očekivanje da će u budućnosti, kroz međusobno uvažavanje, biti prevladane prepreke nastale iz različitog shvaćanja prošlosti, kako bi politika mira i suradnje donijela obostranu korist građanima Srbije i Hrvatske, poglavito na ekonomskom planu”.
Sugovornici su potvrdili “spremnost dviju strana za razvoj infrastrukturnih projekata, naročito željezničke pruge između Beograda i Zagreba, te angažiranje “na boljem iskorištavanju plovnosti Dunava”.


Obnova političkog dijaloga


Vučić i Biščević su istaknuli nadu da će okolnosti uskoro omogućiti obnovu političkog dijaloga, kao i rad mješovitih komisija u različitim oblastima, a Vučić je ukazao na značaj rada Komisije za pitanja nestalih osoba, ocijenivši da je to “prije svega, civilizacijsko i humanitarno pitanje”.


Hrvatski veleposlanik u Beogradu Biščević prenio je zahvalnost premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za Vučićevo osobno angažiranje u obnovi Kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i njenog ustupanja na korištenje hrvatskoj zajednici.


Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća ranije je najavljeno da će ceremonija primopredaje biti svečano obavljena 19. listopada.


U priopćenju je naglašeno kako je “Vučić rekao da je ponosan što Srbija ispunjava obećano”, te da će “nastaviti da unapređivati položaj hrvatske zajednice u Srbiji,s kojom želimo živjeti u slozi”.
Vučić je najavio da će se nastaviti zauzimati za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, kao što se i hrvatske vlasti zauzimaju za položaj Hrvata u Srbiji.