Povratak iz Zambije

Hrvatski parovi s posvojenom djecom stigli u Ljubljanu; evo što su rekli

P. N.

Foto Ivana Tomić / N1 TV

Foto Ivana Tomić / N1 TV

Majke moraju ishoditi porodiljske dopuste, ima tu nekih tehničkih stvari koje treba riješiti u čemu ćemo i mi biti na raspolaganju – rekla je novinarima ispred zračne luke u Ljubljani, rekla je Melita Ćusek 


Hrvatski parovi i njihova posvojena djeca sletjela su danas nešto prije 15 sati u iz Dubaija u Ljubljanu, doznaje Jutarnji, odakle će ih kombijima Ministarstva vanjskih i europskih poslova prevesti u Zagreb.


Svih 12 hrvatskih državljana doputovalo je iz Zambije u Ljubljanu, odakle im je osiguran prijevoz do Zagreba, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 


Naše državljane dočekali su veleposlanik RH u Sloveniji, te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, kako bi ponudile podršku i pomoć, posebice za djecu, piše u priopćenju MVEP-a.

Kongoanskoj djeci bit će im pružena psihološka pomoć zbog svega što su prošla zadnjih pola godine, piše Jutarnji. Osmero hrvatskih državljana i njihovo četvero djece napokon će danas popodne biti doma, nakon drame koju su prošli u Zambiji, javlja Jutarnji.


U slovenskoj zračnoj luci dočekao ih je Boris Grigić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Sloveniji, javlja i Večernji list.


– Dvije obitelji će ići našim kombijima u kojima su već postavljene stolice za djecu, a dvije sa svojim prijateljima, odnosno članovima obitelji, privatnim osobnim automobilima – rekao je u izjavi za medije, potvrđujući kako će se za njihov transfer prema Zagrebu pobrinuti Vlada.


Melita Ćusek, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji, istaknula je kako će im ponuditi svaku pomoć koja će im biti potrebna, javlja Večernji list.


– Djeca se moraju uključiti u programe koji su za djecu, njihove majke moraju ishoditi porodiljske dopuste, ima tu nekih tehničkih stvari koje treba riješiti u čemu ćemo i mi biti na raspolaganju – rekla je novinarima ispred zračne luke u Ljubljani.


 


Noa Kraljević / Screenshot


– Jako smo sretni, ne možemo još vjerovati da smo došli. Put je dugo trajao, malo smo umorni, ali jako sretni da je sve pozitivno i da smo svih 12 došli, rekao je kratko Noa Kraljević za HRT. Dodao je i kako im je najteže u ovih šest mjeseci pala situacija u kojoj je bilo toliko nepoznanica i nije se moglo znati kako će sve završiti.


 


Njihov prijevoz organizirala je država. U petak popodne odjetjeli su avionom iz Ndole za Lusaku. Potom su iz Lusake letjeli za Dubai, a onda iz Dubaija za Ljubljanu. Mogli su odahnuti tek kada su napustili Zambiju.


Visoki sud u Ndoli u četvrtak ih je oslobodio optužbi za trgovinu djecom u pokušaju i njihovo iskorištavanje, a tijekom cijelog petka rješavala se papirologija u Odjelu za imigraciju u Ndoli. Nešto poslije 13 sati u petak četiri su hrvatska para, nakon više od pola godine, mogla napokon zagrliti svoju djecu koju su u prosincu prošle godine posvojila iz DR Konga, a zbog kojih su u Zambiji što u pritvoru, a što na suđenjima proveli gotovo sedam mjeseci.


“Od prvog dana nadležno Veleposlanstvo RH u Pretoriji, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a i cijelom diplomatskom mrežom pružalo je pomoć pri povratku hrvatskih državljana. Zahvaljujemo i međunarodnim partnerima, osobito Delegaciji EU-a u Lusaki na pomoći”, piše u priopćenju MVEP-a.