GONG

‘Hrvatski parlament već godinu dana ne objavljuje koji je zastupnik kako glasao. Izgovor je – korona’

Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

U GONG-u kažu da način na koji se rad Hrvatskog sabora prilagođava epidemiološkim mjerama od početka zanemaruje osnovne demokratske standardeHrvatski sabor jedini je parlament u Europskoj uniji koji, pod izgovorom korone, već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik i zastupnica, priopćio je u petak GONG, smatrajući to udarom na demokraciju.


“Epidemija je ozbiljno narušila demokratske standarde u radu hrvatskog parlamenta. Neprihvatljivo je da Sabor od ožujka 2020., i proglašenja pandemije, javnosti uskraćuje ključnu informaciju o radu zastupnica i zastupnika skrivajući se iza epidemioloških mjera i manjkavosti sustava elektroničkog glasanja predviđenog samo za Sabornicu”, ističu u GONG-u.


Pritom se, kažu, vladajući oslanjaju na tanku većinu od samo 76 zastupnika i zastupnica i podaci o pojedinačnom glasanju od velikog su javnog interesa.
U GONG-u kažu da način na koji se rad Hrvatskog sabora prilagođava epidemiološkim mjerama od početka zanemaruje osnovne demokratske standarde.


“Na to je ukazao i Ustavni sud kada je odredbe Poslovnika o ograničenju broja zastupnika koji mogu sudjelovati na plenarnim sjednicama proglasio neustavnima. Tom prilikom Ustavni sud je podsjetio kako su zastupnice i zastupnici izabrani predstavnici naroda koji u svojem djelovanju i odlučivanju nisu vezani ni stavovima stranke niti kluba zastupnika”, napominje GONG.


Kažu da su i tada, uvažavajući pandemijske uvjete rada, pozvali na izmjene Poslovnika koje bi omogućile objavu svakog pojedinačnog glasa i prilikom ručnog glasanja, kad Sabor ne koristi elektronički sustav.


“Pozivali smo da digitalizacija Hrvatskog sabora omogući i redovan prijenos sjednica radnih tijela Sabora, i da to bude obaveza koja ne ovisi samo o dobroj volji predsjednika tijela kao sada”, kažu u GONG-u.


Dodaju i kako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon odluke Ustavnog suda najavio mogućnost formiranja radne skupine i da će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav biti zadužen da krene raditi na izmjenama Poslovnika. Od tada je prošlo šest mjeseci, a da izmjene Poslovnika više nitko ni ne spominje.


“Zato što imamo pravo znati o radu svojih predstavnika i na izborima donijeti informiranu odluku umjesto onu temeljenu na ‘pustim obećanjima’, zahtijevamo od Hrvatskog sabora da, umjesto izgovora, počne tražiti način da povrati izgubljeno povjerenje građana. Pozivamo građanke i građane, ali i saborske zastupnice i zastupnike: pridružite se apelu Parlametra i pozovite Sabor na veću odgovornost prema javnosti”, poručuju iz GONG-a.