Jedina se javila

Hrvatske ceste imaju 25 ljudi u odjelu za nabavu, posao od 463.000 kuna dali psihoterapeutkinji

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaHrvatske ceste dodijelile su dva ugovora za izradu natječajne dokumentacije i provedbu natječaja, vrijednosti 463.125 kuna s PDV-om, tvrtki bez zaposlenih i bez iskustva s cestogradnjom, čija je direktorica Željka Gomuzak Anić – certificirani psihoterapeut, otkrio je Telegram.


Željka Gomuzak Anić jedno je vrijeme bila i direktoricom tvrtke Bernardica s vama j.d.o.o. za usluge, koju je otvorila bivša ministrica i bivša časna sestra Bernardica Juretić Rožman. Željka Gomuzak Anić je ujedno i višegodišnja konzultantica za EU fondove. No, nije angažirana na pisanju dokumentacije za EU natječaj, već isključivo za ‘savjetovanje i izradu dokumentacije za nabavu za potrebe provođenja javne nabave velike vrijednosti’.


U državnim tvrtkama takvo što je inače u domeni Odjela za nabavu, a u Hrvatskim cestama postoji upravo takav odjel i to sa 25 zaposlenih.


Angažirana i na riječkom projektu
Tvrtku Željke Gomuzak Anić – Snaga ideje d.o.o., koja je osnovana u travnju 2016. godine s 20 tisuća kuna početnog kapitala i koja je do sada imala sveukupno dobit tek nešto višu od 300 tisuća kuna, Hrvatske ceste su krajem prošle godine angažirale za izradu natječajne dokumentacije infrastrukturnih projekata sveukupno vrijednih čak 635 milijuna kuna. Riječ je o natječajima za izgradnju dijela obilaznice Omiša: dionica DC70 – most Cetina – Omiš istok te izgradnji dionice DC403 – čvor Škurinje – luka Rijeka.


U Hrvatskim cestama lani su u roku od 12 dana za dva projekta, kao konzultantsku tvrtku preko ugovora o pružanju usluga, angažirale Snagu ideje d.o.o. Prvi ugovor sklopljen je 30. studenoga, a drugi 11. prosinca 2018. Kako su oba ugovora bez PDV-a pojedinačno bila vrijednosti manje od 200 tisuća kuna Hrvatske ceste su imale mogućnost angažirati tvrtku direktnim odabirom.


Prema izvoru Telegrama, Hrvatske ceste su ponude za izradu natječajne dokumentacije poslale na adrese četiri tvrtke. Povratno se javila samo Snaga ideje d.o.o. Unatoč tome, iz Hrvatskih cesta su, kako tvrdi izvor Telegrama, navodno pokušali sve unaprijed prikriti tako što su ponude poslali još jedanput – i to, uz Snagu ideje d.o.o., ponovno istim tvrtkama koje se na natječaj nisu javile niti prvi puta. Naravno, odabrana je upravo tvrtka Željke Gomuzak Anić, jer se jedina javila na natječaj.


Željka Gomuzak Anić predaje na savjetovanju za EU fondove u Velikoj Gorici / Foto Grad Velika Gorica


Željka Gomuzak Anić predaje na savjetovanju za EU fondove u Velikoj Gorici / Foto Grad Velika GoricaDodatnu sumnju na cijeli posao baca i činjenica da su sredstva za angažiranje njene tvrtke pronađena tek naknadno, četvrtim rebalansom proračuna Hrvatskih cesta za 2018. koji je usvojen u ožujku ove godine, što sugerira da angažiranje vanjskog suradnika za ovaj posao uopće nije bilo u planu, piše Telegram.


HC: Preopterećeni smo 124%


Prema Hrvatskim cestama izrada natječaja nije bila moguća u njihovom Odjelu za nabavu jer su preopterećeni. Tvrde da su drugi javni naručitelj po broju i vrijednosti provedenih postupaka nabave u Hrvatskoj te da su samo lani proveli 498 postupka nabave – što uključuje izradu i sklapanje ugovora koji proizlaze iz istih postupaka. Otkrivaju i kako njihovi službenici u sklopu postupaka javne nabave moraju ponekad proći i do 17 raznolikih procesa.


Pozivaju se i na podatke analize opterećenosti radnika koja je rađena od strane neovisnih analitičara za potrebe informiranja Svjetske banke, a u svrhu restrukturiranja cestarskog sektora. Prema toj analizi opterećenost trenutno zaposlenih radnika u Odjelu za nabavu Hrvatskih cesta je 124 posto i to, naglašavaju, u situaciji kada su svi djelatnici prisutni na radnom mjestu. Sve to onemogućava im, tvrde, preraspodjelu postupka unutar Odjela. Dodaju i da je ugovor o pružanju usluga za odabrane dionice sa Snagom ideje d.o.o. još uvijek aktivan.


Vlasnica spomenute tvrtke za Telegram je rekla tek da je posao koji se spominje jedan od poslova koje tvrtka obavlja sukladno zakonu i pozitivnim propisima te da se za sve informacije o projektu valja obratiti izravno naručitelju koji je jedini ovlašten za davanje istih.