U Infektivnoj klinici

Hrvatska osniva svoju karantenu za koronavirus: ‘Ne želimo ništa prepustiti slučaju’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Trajanje karantene trajat će sukladno zdravstvenim procjenama. Ova odluka stupila je na snagu danas, ističu iz Ministarstva zdravstva RHZAGREB Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš donio je u petak odluku o osnivanju karantene kao preventivne sigurnosne mjere za zaštitu građana od potencijalne ugroze korona virusom, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, priopćeno je iz Ministarstva.


Karantena je osnovana u Klinici za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević “ u Zagrebu, a u njoj će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene korona virusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze.


Trajanje karantene trajat će sukladno zdravstvenim procjenama. Ova odluka stupila je na snagu danas, ističu iz Ministarstva zdravstva RH.
“Do danas, na sreću, u Hrvatskoj nema zaraženih i oboljelih osoba od korona virusa. Međutim, ne želimo ništa prepuštati slučaju u zaštiti hrvatskih građana od ove zdravstvene ugroze. Iskustvo iz susjedne Italije i nekih drugih sredina traži od nas da “pušemo i na hladno”, pa sam stoga odlučio, uz sve do sada poduzeto, osnovati karantenu kao još jednu dodatnu preventivnu mjeru,” izjavio je ministar Vili Beroš.


Do danas 76.740 oboljelih, a 2.247 osoba umrlo


Ministarstvo zdravstva RH i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) svakodnevno na službenim internetskim stranicama HZJZ-a objavljuju informacije i podatke o koronavirusu.


Prema podatcima za 21. veljača, trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti u svijetu (izvor ECDC) je – 76.740 osobe.


Trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu (izvor ECDC) je 2.247 osoba. Trenutni broj oboljelih u Europi (izvor ECDC) je 47 osoba.


U Hrvatskoj trenutno ni jedna osoba nije oboljela od koronavirusa.


Do danas je u Hrvatskoj laboratorijski obrađeno 16 osoba, kod kojih je na temelju kriterija ECDC-a i SZO postavljena sumnju na bolest uzrokovanu nCoV i svi su negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus.


Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC) su – Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Rusija.