Istočno pitanje

Hrvatska očito nema jedinstvenu vanjsku politiku prema BiH: Plenković primio Izetbegovića, Milanović – nije

Dražen Ciglenečki

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Banskih dvora su, po završetku sastanka Plenkovića, Izetbegovića i Čovića, priopćili da je to bio »nastavak redovitog dijaloga predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH«ZAGREB – Prema svemu sudeći, Izetbegović je jučer imao ozbiljnu namjeru sastati se i s Milanovićem. Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH burno je reagirao zbog razine na kojoj je primljen Dodik, ali prošli tjedan je Izetbegović govorio o tome da će uskoro i sam doći u Zagreb.


U intervjuu za sarajevski internetski portal Faktor.ba, izjavio je da će se u sljedećih deset dana sastati s Plenkovićem i Milanovićem. Pritom je Izetbegović apostrofirao hrvatskog premijera kao značajnog sugovornika jer »dobro poznaje europske standarde«. »Uvjeren sam da može odigrati važnu i pozitivnu ulogu u popravku odnosa Hrvatske i BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata«, rekao je Izetbegović. Radio Sarajevo objavio je isti dan da je čelnik SDA »odgovorio na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića za sastanak u Zagrebu«.


Duh Daytona


Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić potvrdio je tada za taj medij da je »stigla povratna informacija iz ureda gospodina Izetbegovića«.
Plenković je jučer prijepodne kazao novinarima da se nije ništa dogovarao s Milanovićem, ali da je »moj Ured obavijestio njegov da će Izetbegović biti tu«. Zvučalo je to kao da su iz Banskih dvora jučer ujutro javili na Pantovčak da će Izetbegović biti u Zagrebu, pa ako i Milanović želi, može s njim razgovarati.


– To je dobro, sigurno je posljedica događaja od prije dva tjedna. Bakir Izetbegović nije kod Plenkovića dobio prijem već dugo, čuo sam i dobro je da dolaze on i Ćović, kao predstavnici najjačih stranaka hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ja ću se danas čuti s članom Predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda Džaferovićem, ustvrdio je Milanović u Donjem Miholjcu. Ali, eto, predsjednik Republike jučer nije pokazao interes za susret s Izetbegovićem, a odustao je i od telefonskog razgovora s članom Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.


Premijer Plenković je u jučerašnjoj najavi sastanka s gostima iz susjedne države istaknuo da »već dulje vremenna planiramo razgovor s gospodinom Izetbegovićem«.


– Mislim da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH, a gospodin Izetbegović je vrlo utjecajan čovjek, osobito kao čelnik SDA i zamjenik predsjedatelja Doma naroda. Nastavljamo dijalog o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti, tu mislim prije svega na izborni zakon, koji ovakav kakav je dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskog sporazuma. Nije dobro da dolazi do situacija u kojima Hrvati kao konstitutivan narod, zbog malobrojnosti, nemaju u političkom smislu legitimne predstavnike u najvišim institucijama BiH, naglasio je predsjednik Vlade.


Redoviti dijalog


Iz Banskih dvora su, po završetku sastanka Plenkovića, Izetbegovića i Čovića, priopćili da je to bio »nastavak redovitog dijaloga predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH«.


– Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH, navodi se u priopćenju. Pozdravljeno je, kaže se, potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, »čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa«. Sastanak je bio prilika i za »razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU«.


Stranka ili nacija


Predsjedatelj Predsjedništva BiH Džaferović u izjavi medijima nije spomeno da je za jučer imao dogovoren telefonski razgovor s Milanovićem. Tek je pokušao objasniti zašto Dodikov dolazak u Zagreb nije bio prihvatljiv, a zbog čega je Plenkovićev sastanak s Izetbegovićem i Čovićem nešto sasvim drugo.


– Ja na to gledam kao da je sastanak predsjednika stranaka. Ako je tako, a jeste, onda to nije povreda institucija BiH. Ono što je bilo u Zagrebu ranije, da hrvatski predsjednik poziva jednog člana Predsjedništva i zaobilazi predsjedavajućeg i instituciju, povreda je institucije, istaknuo je Džaferović, prema njemu važnu, distinkciju između ova dva politička događaja. Ocijenio je da nije dobra politika »da se vode razgovori s nacionalnim vođama, a mi nemamo titulu nacionalnog vođe«. Sukladno ovakvom tumačenju, Izetbegović i Čović su na sastanku s Plenkovićem predstavljali isključivo vlastite političke stranke, a ne Bošnjake i Hrvate iz BiH.