Najraniji datum - 1. siječnja 2023.

Hrvatska na korak do uvođenja eura: Dobili smo zeleno svjetlo za ulazak u ERM2 mehanizam

Aneli Dragojević Mijatović

foto: Reuters

foto: Reuters

Hrvatska već sada ispunjava uvjete i za uvođenje eura, osim ovog sudjelovanja u ERM2 mehanizmu, koji mora trajati bar dvije godine, potvrdile su već ranije Europska komisija i Europska središnja banka.RIJEKA – Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za ulazak u ERM2 mehanizam, objavio je Reuters, pozivajući se na četiri dužnosnička izvora.


Uz Hrvatsku, dužnosnici eurozone spremni su u ovaj mehanizam, koji je preliminarna faza za uvođenje eura kroz iduće tri godine, pustiti i Bugarsku, navodi se.


Hrvatska već sada ispunjava uvjete i za uvođenje eura, osim ovog sudjelovanja u ERM2 mehanizmu, koji mora trajati bar dvije godine, potvrdile su već ranije Europska komisija i Europska središnja banka.
S obzirom na to, te s obzirom na predanost Vlade i HNB-a ovom cilju, i očekivalo se na neki način da ćemo početkom srpnja dobiti dopuštenje za ulazak u ERM2.


Međutim, nakon ulaska u ovaj mehanizam, koji predviđa male tečajne oscilacije domaće valute u odnosu na euro (što je kod nas ionako slučaj), zemlja se, dakle, u tom mehanizmu mora zadržati bar još dvije godine, unutar koje treba uskladiti, odnosno zadržati svoje ekonomske parametre s traženim, a koji se odnose na stabilnost tečaja, nisku razinu javnog duga, deficita, kamatnih stopa, inflacije.


Ulaskom u ERM2 u srpnju, najraniji datum i formalnog uvođenja eura bio bi 1. siječnja 2023., naravno uz uvjet zadovoljavanja navedenih parametara, odnosno zadovoljavanja određene dinamike kretanja prema njima.


Europski dužnosnici su, navodi se u Reutersovoj vijesti, rekli da je to neizbježna odluka, nakon konačne podrške eurozone i ministara financija EU-a, koji danas i sutra održavaju videokonferencije. Kazali su i kako je preostalo rješavanje nekih manjih pitanja u narednim satima.