Odobrili prodaju

Hrvatska kupuje dva Black Hawk helikoptera od SAD-a. Cijena? Ravno 115 milijuna dolara

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZAGREB State Department odobrio je Hrvatskoj prodaju dva helikoptera Black Hawk UH-60M i pripadajuće opreme za 115 milijuna dolara, o čemu je Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) obavijestila Kongres, objavljeno je na stranicama DSCA.


Hrvatska vlada zatražila je ponudu za dva helikoptera Black Hawk UH-60M u standardnoj konfiguraciji USG te jedinstvenu dizajniranu opremu, navodi agencija u priopćenju za medije.


U tekstu se specificira oprema te stoji da ponuda uključuje i rezervne dijelove, tehničku dokumentaciju, letačku obuku, tehničku i logističku podršku te druge elemente iz programa logističke podrške.
Ukupna cijena programa je 115 milijuna dolara.


Predložena prodaja u sklopu je vanjske politike i nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država koje pomažu poboljšati sigurnost saveznika NATO-a, piše u tekstu.


Prodaja tih helikoptera Hrvatskoj znatno će povećati sposobnost prijevoza vojnika, sigurnost na granicama, borbu protiv terorizma, medicinske evakuacije, operacije potrage i spašavanja, borbene podrške.


Hrvatska kani kupnjom te opreme za obranu modernizirati svoje oružane snage i proširiti postojeću vojnu arhitekturu u nastojanju da pruži u regiji višemisijsku potporu kao i da se bori protiv terorističkih prijetnji.


Hrvatska će bez poteškoća uključiti te helikoptere u svoje oružane snage, piše SDCA.


Dodaje da predložena prodaja neće utjecati na osnovnu vojnu ravnotežu u regiji.