Izvjesno produženje

Hrvatska je strože mjere uvela na tri tjedna. Capakova pomoćnica priznaje, međutim, da se učinkovitost može vidjeti tek za – šest tjedana

P. N.

Foto Davorin Višnjić PIXSELL

Foto Davorin Višnjić PIXSELL

Učinkovitost mjera možemo vidjeti za oko 6 tjedana, ali za tri tjedna ćemo već vidjeti smjer kretanja", rekla je Marija BubašNove strože mjere, kojima se zatvaraju kafići, restorani, teretane i sportski centri, u Hrvatsko  će biti na snazi do 21. prosinca. No gotovo će sigurno biti produžene, budući je i pomoćnica Krunoslava Capaka u HZJZ-u u emisiji “Otvoreno” priznala kako za njihove efekt treba dulji period.


“Ovo je odricanje i odlazak iz zone komfora, to je napuštanje našeg ponašanja na kojeg smo i kulturološki navikli. Učinkovitost mjera možemo vidjeti za oko 6 tjedana, ali za tri tjedna ćemo već vidjeti smjer kretanja”, rekla je Marija Bubaš.


Marko Jakopović, pulmolog s Klinike za plućne bolesti Jordanovac smatra da će mjere svakako pomoći zdravlju nacije.
“Očigledno radimo nešto krivo jer imamo jako veliki broj oboljelih, imamo sve više teško oboljelih, sve punije bolnice i svaki dan 40 do 50 umrlih bolesnika, to nije dobar trend u ovom trenutku – rekao je Jakopović.


Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije je istaknuo da je epidemiološka situacija u Istri danima stabilna. Bilježe od 60 do 80 novozaraženih dnevno te strogo kontroliraju, kaže svaki virus. Mjesna uprava se ne slaže s donesenim mjerama pa su danas Vladi uputili protuprijedlog.


“Nismo ustanovili da se virus širi ili dolazi iz ugostiteljstva, smatramo da to nije djelatnost koja pravi probleme. Vladi smo danas poslali zahtjev, potpisali su ga gradonačelnici i tražimo da se u vezi ugostiteljstva napravi izuzetak na temelju naše prosudbe” – izjavio je Kozlevac, koji smatra da umjesto linearnih mjera treba poštovati regionalni pristup.


Bubaš je istaknula kako je izuzetno važno da liječnici upozoravaju ljude što su to blagi simptomi i da se oni nikako ne smiju zanemarivati.


“Radi se o nespecifičnom umoru, nespecifičnim bolovima, o blagoj temperaturi, o grebanju grla… sve dok se ne dogodi da recimo 4. ili 5. dan čovjek izgubi njuh. Tek tada većina ljudi pretpostavi da možda ima koronavirus, ali do tada ide uredno na posao, kontaktira s drugima i zapravo širi virus zato što je zanemarivao simptome”, zaključila je Bubaš, prenosi HRT.